'Post-oil cities: Escenaris de futur' a Vic

POST-OIL CITIES: ESCENARIS DE FUTUR
Conferència i debat

- DANIEL LERCH Urbanista, USA. www.postcarboncities.net
- LLUÍS SABADELL ARTIGA Artista i comissari, Post-Oil Cities, ES. www.postoilcities.org

12.05.2011 a les 18.00h
Lloc: ACVic Centre d'Arts Contemporànies | C. Sant Francesc, 1 Vic

Activitat vinculada a QUAM2011

Gairebé la totalitat de les activitats de la nostra societat contemporània depenen directa o indirectament del petroli; una substància que es fa servir no tan sols per generar energia - que utilitzem majoritàriament en el transport-, sinó que també s'utilitza per la producció d'aliments (fertilitzants, pesticides...) roba, tints, plàstics, vernissos, productes de higiene, etc.

El petroli ha modelat en menys d'un segle la societat i les ciutats tal com les coneixem avui dia, amb tots els seus avenços i creixement, però alhora amb totes les seves mancances i sobretot amb les conseqüències derivades, com poden ser la sobreexplotació del planeta, la contaminació i el canvi climàtic.
Dependre tant d'una sola matèria provoca una enorme vulnerabilitat, i més si aquesta matèria és no-renovable, o sigui hi ha una quantitat finita que en algun moment s'acabarà -estancant-se la producció primer i després caient, el procés que es ara coneixem com a Peak Oil (Pic del petroli).

Les nostres ciutats actuals han crescut, s'han dissenyat i s'organitzen a partir de patrons de funcionament basats en l'ús i la disponibilitat de petroli barat, però això sabem que ha de canviar en els propers anys. Perquè no començar avui a pensar, organitzar i planificar les nostres ciutats més enllà del petroli?

Daniel Lerch (Post Carbon Cities Institute, autor del llibre del mateix nom) ens presentarà a quines incerteses energètiques i climàtiques ens enfrontem situant el punt d'atenció en les ciutats. Analitzarà el fenomen del Peak Oil - que suposa la fi de l'era petroli barat- i com aquest afectarà a les nostres ciutats i a la nostra vida quotidiana, per acabar proposant una serie de recomanacions per que els agents locals -administracions i societat civil- puguin fer front a a aquest futur d'incertesa energètica i climàtica.

Lluís Sabadell Artiga (Post Oil Cities) completarà la jornada presentant-nos tot un seguit de projectes inspiradors realitzats arreu del món que ens serviran per analitzar quines estratègies han desenvolupat per enfrontar un futur que necessàriament ha de passar per un canvi de paradigma energètic.

En resum, una jornada que posarà sobre la taula moltes preguntes sobre el futur de Vic i Osona enfront aquest escenari d'incertesa energètica i climàtica, i que podrien donar peu a un interessant debat entre tots els assistents.

Per a més informació:

C/ Sant Francesc, 1 E-08500 Vic
T. 00 34 93 885 37 04
info@acvic.org
http://www.acvic.org

Entrades populars