Su-Mei Tse a l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró #exposicions

Inauguració: 5 de maig de 2011, a les 19.30h
Su-Mei Tse / Vertigen de la vida

En col·laboració amb Jean-Lou Majerus
Videoinstal·lació, so, 9 min 30 s, projecció en bucle
Música de Giancarlo Vulcano
En el marc de Loop

"La nostàlgia va ser una fiblada al meu cor molt més punyent que no pas el simple record. El dispositiu s'anomenava 'cavallets' i em va permetre viatjar tal i com ho fan els nens –endavant, enrere i tornem a començar– a un indret on sabia que seria estimat. No era una nau espacial, era una màquina del temps. Aniria endavant, enrere... em duria a un lloc on em doldria tornar." (Nicolas Garait)

La videoinstal·lació Vertigen de la vida és la continuació de treballs recents que parlen de determinats viatges cap a temps passats i records borrosos. Su-Mei Tse interpreta aquestes impressions a través d'imatges i so.
                                                                                                                                                                                                                
En una escena molt breu de la seva pel·lícula de 1923, Le Retour à la raison, Man Ray va incloure imatges nocturnes de les llums d'uns cavallets de fira. Aquests pocs segons dels cavallets en moviment són la inspiració per a Vertigen de la vida. El remake d'aquest instant precís és el protagonista del vídeo, la idea d'un déjà vu perllongat, un ininterromput moviment circular de llums, una mena de partitura musical giratòria que es mou en silenci i s'alterna amb una banda sonora.

Per a la música, Su-Mei Tse ha col·laborat amb el músic i compositor resident a Nova York Giancarlo Vulcano, que ha escrit i interpretat la música per a la peça i ha expressat la idea dels records borrosos i intangibles amb la textura d'un flux circular i ininterromput.

Esferes de llum blanca substitueixen els seients dels cavallets i representen les notes d'una partitura. La partitura es fa visible a través d'aquests llums blancs que resplendeixen al ritme de la música, com si les notes/llums cantessin la melodia. En una pantalla, un segon vídeo mostra un disc de vinil en un moviment perpetu. Un primer pla de l'agulla i el so cruixent del soroll blanc emfatitza l'atmosfera d'un moment del passat, tocant la música de les llums que dansen...

Per a la realització del projecte, Su-Mei Tse ha treballat amb el seu col·laborador Jean-Lou Majerus, a qui voldria agrair el seu enorme compromís, paciència i comprensió. Molts dels treballs prenen forma gràcies a un íntim diàleg entre tots dos.

Su-Mei Tse (Luxemburg, 1973)

Filla d'un violinista xinès i una pianista anglesa, Su-Mei Tse ha estudiat violoncel i les seves obres incorporen sovint elements rítmics o musicals. L'artista sembla ser capaç de sentir i veure música on els altres no veurien sinó esdeveniments i activitats quotidianes. Els seus treballs, que inclouen la utilització de vídeo, fotografia, escultura i instal·lació, combinen les tradicions culturals i musicals dels seus pares, i busquen sempre la manera de transcendir el llenguatge i ser comprensibles a nivell universal. Tse explora la percepció visual i auditiva i alhora reflexiona sobre la fragilitat i altres aspectes recurrents de l'existència humana. El seu treball intenta respondre a la pregunta de quin podria ser el llenguatge universal, i assoleix l'harmonia més completa expressant-se mitjançant estratègies neosurrealistes que incorporen símbols i metàfores, potenciades per la immediatesa i la poesia dels seus materials i el seu profund interès pel gest.

La percepció de l'espai és una funció tant del que veiem com del que sentim, i Tse es troba en el seu medi ideal quan es tracta de crear diàlegs visuals amb el so. L'ambient de suspens, els moments de silenci i la invitació a la introspecció, així com el ritme i la música, caracteritzen la seva obra.

Su Mei-Tse es va obrir pas a l'escena d'art contemporani internacional el 2003, quan va guanyar el Lleó d'Or a la Millor Participació Nacional a la 50ena edició de la Bienal de Venècia per la seva participació al Pavelló de Luxemburg, amb el seu film eligiot L'écho.

Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona
Tel. 00/34 934 439 484
http://www.fundaciomiro-bcn.org

Entrades populars