Taller GenderArtNet a Hangar Barcelona

Taller GenderArtNet a càrrec de Nicolas Malevé i Maria Ptqk

Aquest taller forma part del projecte de Lorenzo Sandoval "(…) Ciencia, territorio y narrativas subjetivas" seleccionat a la Convocatòria 2011 de Can Felipa en la modalitat de comisariat.

Presentació:
Tant el llenguatge com els mapes són eines epistemològiques. Codifiquen coneixement acumulat i delimiten espais: espais territorials i espais de significat. Com assenyala la geògrafa feminista Irit Rogoff en Terra Infirma (2000), els mapes, històricament vinculats amb l'emergència del colonialisme, han servit -i serveixen- per naturalitzar fronteres, règims, estats, models de gobernanssa i sistemes de gestió de la població. Són significants geogràfics però també identitaris, culturals, econòmics i polítics. De la mateixa manera, seguint a Nuria Valera, podem considerar que el llenguatge no és solament un reflex de la realitat, la llengua o el món, sinó del poder d'els qui ho produeixen. Els mapes, els llenguatges i les narratives històriques, culturals o polítiques que es deriven d'ells són sistemes d'ordenació del coneixement que naturalitzen -i objetivitzen- determinades estructures de poder.

GenderArtNet és un projecte de cartografia experimental de les pràctiques artístiques que exploren la interrelació entre gènere, etnicitat, raça, classe i sexualitats en l'Europa contemporània. Està organitzat entorn a 17 galàxies temàtiques, compostes per una icona i una sèrie de paraules clau, que tracten de fitar semàntica i conceptualment una diversitat de temes i enfocaments. Les paraules clau, les galàxies a les quals estan associades i el territori de referència estan units per relacions dinàmiques que neguen la possibilitat d'un significat estable -natural- i obren fluxos de significat que es modifiquen en permanència. Les paraules clau poden ser interpretades d'una infinitat de formes, en funció dels desitjos, les experiències o la sensibilitat de les persones que participen en el procés. Les galàxies temàtiques adquireixen d'aquesta manera una textura elàstica, canviant i procesual. El territori -geogràfic, conceptual i semàntic- que es deriva d'elles es converteix així en un espai d'exploració narrativa, en el qual no existeix un significat unívoc sinó una pluralitat de significats possibles que s'exploren, es busquen, es fan i es desfan sense parar.

Calendari:
09, 10 i 11 de gener de 16 a 20h

Lloc:
Hangar
Passatge Marqués de Santa Isabel, 40
Barcelona

Inscripcions:
Matrícula gratuïta, s'acepten inscripcions fins a complertar aforament. Per inscriure't envia un e-mail a cienciaterritorio@googlemail.com amb el teu telèfon, nom i cognoms, Cv, DNI i un breu text de motivació explicant perquè t'agradaria assistir al taller.

Objetius del taller:
L'objectiu del taller és proposar una narració coral del projecte "(…) Ciència, territori i narratives subjectives" i explorar el llenguatge científic des d'una perspectiva de crítica feminista. En la configuració actual existeixen diverses galàxies temàtiques associades amb el coneixement científic i possiblement seran les més afectades pels resultats del taller, però el procés no es limitarà a aquestes sinó que tractarà d'emfatitzar les interconnexions amb la resta de galàxies, posant de manifest el context i les narratives subjacents al llenguatge i el coneixement cientifics. Per a això, s'utilitzarà el sistema de galàxies i paraules-clau de GenderArtNet així com les aportacions de les/us participants.

El taller inclourà les fases següents:
1- Presentació de GenderArtNet: procés de treball, funcionament de la base de dades, sistema d'etiquetatge, etc.
2- Creació col·lectiva de paraules-clau a partir dels continguts de "(…)
Ciència, territori i narratives subjectives".
3- Creació col·lectiva de paraules-clau a partir dels continguts proposats per les/us participants.

Sobre GenderArtNet:
GenderArtNet és el resultat d'un procés de treball col·lectiu desenvolupat entre 2008 i 2010 per un equip internacional d'artistes, comissàries, teòriques i investigadores provinents de diverses disciplines. En 2011, GenderArtNet va ser l'objecte d'un taller de cartografia experimental realitzat a Cluj-Napoca (*Romania) en el marc del festival Transeuropa.

GenderArtNet ha estat possible gràcies a una subvenció de l'European Cultural Foundation, Amsterdam (ECF), i a la col·laboració del programa d'European Mitjana Studies, impartit conjuntament per la Universitat de Potsdam i la Universitat de Ciències Aplicades de Potsdam.

Concepte i desenvolupament: Bettina Knaup, en colaboració amb Maria Ptqk i la organització de media art Constant vzw, Bruselas
Programació: Nicolas Malevé, Constant vzw
Diseny web gràfic: Ludivine Loiseau
Estadístiques: Anne-Laure Buisson

Més informació: http://www.genderartnet.eu

Gender Art Net  forma part de "(…) Ciència, territori i narratives subjectives" un projecte de Lorenzo Sandoval, seleccionat a la Convocatòria 2011 de Can Felipa en la modalitat de comisariat, que busca treballar sobre el potencial transformador de les narratives subjectives plantejat per algunes productores culturals que analitzen, ficcionen i qüestionen els models de representació del territori i de la ciència. Es tracta de generar una psicogeografía complexa que debati els rols i els formats de la investigació historiogràfica de les imatges. Aquest projecte es construeix com una indagació en curs presentada en formats variables.

I ben aviat:
Exposició a Can Felipa, amb Teresa Solar, Paloma Polo, Regina de Miguel, Claire L. Evans i Gender Art Net.
Workshops amb Gender Art Net (María PTQK i Nicolas Malevé) i Future Timeline (Regina de Miguel)
Conferències de Juan Vicente Aliaga, Marta Rebollo, Constantvzw


Comentaris

Entrades populars