“Retrospectiva” de Xavier Le Roy a la Fundació Antoni Tàpies #joproposo


"Retrospectiva" de Xavier Le Roy

Del divendres 24 de febrer fins el diumenge 22 d'abril de 2012.

"Retrospectiva" de Xavier Le Roy és una exposició concebuda com una coreografia d'accions que duen a terme una sèrie d'intèrprets durant tot el període expositiu. Es una retrospectiva, però no en el sentit habitual de la paraula. Le Roy, a la Fundació Antoni Tàpies, ens proposa explorar d'una manera nova com usem, com consumim o com produïm el temps. Per tant, l'artista empra el concepte de retrospectiva més com un mode de creació que no pas com a una simple mostra de la trajectòria d'un autor.

D'altra banda, l'exposició també pretén reformular els elements coreogràfics d'una tria de peces d'accions en viu a partir de les quals s'entrellacen les estructures teatral i museística. Basada en coreografies individuals de Xavier Le Roy creades entre el 1994 i el 2010, l'exposició es desplega en tres eixos de temps: la durada de la visita del públic, el treball de setze intèrprets i el desenvolupament d'una peça nova al llarg del període d'exposició.

"Retrospectiva" de Xavier Le Roy, per tant, és al mateix temps una exposició i una retrospectiva del treball coreogràfic de l'artista. Aquest projecte qüestiona les normes d'exposició a través de la seva confrontació amb allò coreogràfic, entès com un art del temps, del moviment i de l'espai. Una definició que podríem aplicar a tot el que és la pràctica expositiva en l'espai museístic, massa sovint concebut com un llarg passadís que cal travessar. A "Retrospectiva" de Xavier Le Roy tracta d'activar, de fer
sensibles les relacions que estan en joc entre els visitants i les obres. Aquí, l'Obra és viva, està en moviment, en interacció directa amb el visitant que, per això mateix, es converteix en espectador i interlocutor.

"Retrospectiva" de Xavier Le Roy, és un projecte continu de dos mesos, realitzat amb  la col·laboració de coreògrafs i intèrprets professionals residents a Catalunya, a partir de coreografies produïdes originàriament dins d'un marc de representació frontal i teatral. Aquí, aquestes coreografies es veuran transformades per les convencions d'espai i temps que imposa una institució d'art visual, però no seran traduïdes en objectes d'exposició. Al contrari, aquest projecte és un repte, en el sentit de convertir
en performance, d'activar de manera contínua, les normes de producció i representació del camp de les arts visuals a través de les normes de representació de l'art coreogràfic, i viceversa, amb l'esperança que els entorns explorats en quedin afectats i transformats.

"Retrospectiva" de Xavier Le Roy es desenvolupa dins de l'espai d'exposició dividit en tres unitats de lloc i treball: l'espai "de representació", l'espai "de retrospectiva" i l'espai "de treball d'Untitled". Els intèrprets canvien contínuament de lloc i de paper segons la presència de visitants als diferents llocs. L'entrada dels visitants és el que impulsa i transforma l'acció dels ballarins.

Invitació a la cloenda: diumenge 22 d'abril de 2012, de les 18 a les 20 h.

Intèrprets: Idurre Azkue, Quim Bigas, Cristina Blanco, Pere Faura, Sergi Faustino, Núria Gregori,
Mizar Martínez, Guillem Mont de Palol, Elena Murcia, Mariona Naudin, Cristina Núñez, Aimar Pérez,
Karolina Rychlik, Clara Tena, Carme Torrent, Javier Vaquero.

Preu: 7 €. Estudiants i jubilats, 5,60 €. Nens i nenes, joves fins a 16 anys, persones a l'atur i Amics de la Fundació Antoni Tàpies, gratuït. Una sola entrada és vàlida per a totes les exposicions en curs.

Organització: Fundació Antoni Tàpies i Mercat de les Flors, amb la col·laboració de Le Kwatt i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), i el suport del Goethe-Institut Barcelona i de l'Institut Francès de Barcelona, del Ministeri d'Assumptes Exteriors d'Alemanya i del Consolat
General d'Alemanya a Barcelona.

Més info: http://fundaciotapies.org

Entrades populars