La Fundació Tàpies i el TNC inicien demà un cicle per recuperar la figura de l'escriptor de la franja Jesús Moncada


La Fundació Antoni Tàpies i el TNC recuperen la figura de l'escriptor Jesús Moncada mitjançant un seguit d'activitats relacionades, com ara un Club de Lectura sobre algunes de les seves obres més representatives, l'estrena del muntatge teatral Mequinensa, a càrrec de Marc Rosich (dramatúrgia) i Xicu Masó (direcció) i la presentació i lectura dramatitzada d'un fragment de la novel·la inèdita Dante, S.A. El cicle pretén aprofundir en la vida i producció literària d'un dels autors més interessants i influents de la literatura catalana contemporània i donar a conèixer la seva relació amb l'editorial Montaner i Simon, actual seu de la Fundació Antoni Tàpies.

Nascut a Mequinensa, Jesús Moncada és considerat un dels autors en català més importants de la seva època i va rebre nombrosos premis per la seva obra, entre d'altres el Premi Ciutat de Barcelona o el Premi Nacional de la Crítica el 1989, per l'obra Camí de sirga, o la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya l'any 2001. El 2004 va rebre el Premi de les Lletres Aragoneses que va recollir uns mesos abans de morir.

Actes:

- Club de lectura sobre Jesús Moncada
Fundació Antoni Tàpies
Dimecres 11 d'abril, 2 i 23 de maig i 13 de juny de 2012, de les 18.30 a les 20.00 h.

Jesús Moncada s'instal·la a Barcelona a mitjan dècada de 1960 i, després d'un any de dedicar-se a la pintura, comença a treballar a l'editorial Montaner i Simon, actual seu de la Fundació Antoni Tàpies, on s'hi queda fins al tancament de l'empresa. Per a Jesús Moncada, són anys de formació. Pere Calders, escriptor a qui admira, l'anima a escriure i l'encoratja a utilitzar el català de Mequinensa. D'aquests anys són els primers contes i els primers premis (premi Joan Santamaria (1971), entre d'altres), i pren la decisió de dedicar cada vegada més temps a la literatura. Jesús Moncada és autor dels llibres de contes Històries de la mà esquerra (1981), El Cafè de la Granota (1985) i Calaveres atònites (1999); de les novel·les Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997), i del recull d'escrits Cabòries estivals i altres proses volanderes (2003).

Conductor: Pau Vidal, escriptor, traductor i crucigramista.

Lectures:
1a sessió, presentació i tria de contes;
2a sessió, Camí de sirga;
3a sessió, La galeria de les estàtues;
4a sessió, Cabòries estivals i altres proses volanderes.

Preu: 30 €. Amics de la Fundació Antoni Tàpies, 5 % de descompte sobre el preu d'inscripció. El preu inclou una visita guiada a la seu de l'antiga editorial Montaner i Simon.
Places limitades.
Informació i inscripcions: 932 075 862 / reserves@ftapies.com.
Web: http://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?article7216


- Mequinensa
Teatre Nacional de Catalunya / Sala Petita
Del 10 de maig al 17 de juny de 2012

A partir de l'obra de Jesús Moncada / Dramatúrgia de Marc Rosich


Mequinensa pren com a punt de partida la mirada forana d'un personatge de Calaveres atònites, el nouvingut a Mequinensa Mallol Puntcalda, el qual arriba a aquest punt fronterer de l'Aragó on es troben el Segre i l'Ebre. Mequinensa vol ser un homenatge a l'obra narrativa de Jesús Moncada, però sobretot, una immersió a la peculiar vida quotidiana del seu poble natal, el paisatge mític dominat per les aigües dels dos rius, on centra la major part de la seves novel·les i reculls de contes. Mític, bàsicament, perquè l'antiga Mequinensa ja no existeix, negada sota les aigües d'un embassament que el règim franquista va situar just en el punt on es trobava el poble.

Direcció: Xicu Masó
Escenografia: Paco Azorín
Vestuari: María Araujo
Il·luminació: August Viladomat
Música: Eduardo Arbide
Assessors lingüístics: Noëlia Monlló, Hèctor Moret
Amb: Míriam Alamany, Belén Alonso, Joan Anguera, Anabel Castan, Miquel Górriz, Maria Ibarz, Carles Martínez, Xicu Masó i Eduard Muntada
Producció: Teatre Nacional de Catalunya i Bitò Produccions. Amb la col·laboració del Centre d'Arts Escèniques Reus – CAER

Calendari: Dimecres i divendres, 20,00 h; dijous 17,00 h; dissabte, 17,00 h i 21.30 h; diumenge, 18,00 h.
Dijous 7 i 14 de juny, funció a les 20,00 h. Dissabtes 9 i 16 de juny, funció només a les 21.30 h.
Preu: 10-26 €
Col·loqui: divendres 18 de maig / Espectacle recomanat a partir de 14 anys
Més informació: http://www.tnc.cat/ca/mequinensa-premsa


- Lectura dramatitzada de la novel·la inèdita de Jesús Moncada: Dante, S.A.

Fundació Antoni Tàpies
Dissabte 30 de juny de 2012, a les 19.00 h.

Lectura dramatitzada d'un fragment de la novel·la inèdita de Jesús Moncada Dante, S.A., a càrrec dels actors Eduard Muntada i Carles Martínez. A la novel·la pòstuma i encara inèdita de Moncada, Dante, S.A., l'editorial Montaner i Simon, actual seu de la Fundació Antoni Tàpies, es transforma en l'Editorial Dante, en referència al bust del poeta italià que hi ha a la façana de l'edifici. Moncada va treballar en aquesta editorial durant tretze anys, des que hi va ingressar de la mà de l'escriptor i periodista Edmon Vallès, i a la seva darrera obra parla de les experiències viscudes. Moncada projectava reconstruir un segle de la història de Barcelona, amb salts en el temps, i a partir de les microhistòries viscudes a la editorial Montaner i Simon. Però, poc a poc, l'autor va anar deixant enrere la idea d'un recorregut històric per anar centrant-se en els personatges que va tractar a l'editorial.

Calendari: dissabte 30 de juny de 2012, a les 19.00 h.
Preu: 7 €. Per als participants al Club i els Amics de la Fundació Antoni Tàpies, 5 €.
Col·labora: Teatre Nacional de Catalunya.
Agraïments: Rosa Maria Moncada

http://www.fundaciotapies.org/site/spip.php?article7216

Entrades populars