“El manifiest de la Carta Magna” de Linebaugh a Hangar #art

Imatge en línia 1

Presentació de "El manifiest de la Carta Magna" de Linebaugh

ES PUBLICA EL MANIFEST DE LA CARTA MAGNA. PETER LINEBAUGH A BARCELONA. 
Dilluns 13 i dimarts 14 de maig

El dilluns 13 de maig a les 19:30h. a Hangar tindrà lloc la presentació El manifest de la Carta Magna. Comuns i llibertats per al poble (Traficantes de sueños, 2013), presentació que consistirà en una conversa entre el seu autor, l'historiador nord-americà Peter Linebaugh, i Antoni Domènech, catedràtic de Filosofia del Dret de la Facultat d'Economia, editor de Sinpermiso, i autor, entre uns altres, de l'eclipsi de la fraternitat (Crítica, 2004).

En la línia del millor I.P. Thompson, del que Linebaugh és un dels més sòlids continuadors, i de la tradició d'autors (Karl Marx, Karl Polanyi, Silvia Federici, etc.) que han tornat la vista a la història llarga del capitalisme, als processos de desposesió privatització i violència com el que vivim, El Manifest de la Carta Magna indaga en la història i influx, des dels seus orígens en el XIII fins als nostres dies, de la Carta Magna, origen de gran part de la tradició iusconstitucionalista de llibertats polítiques atlàntiques, i de la Carta del Bosc que indissociablement l'acompanyava, garantint el dret d'accés als béns comuns necessaris per a la reproducció social. Dues cartes fundacionals que limitaven l'expansió de la propietat privada i protegien els drets col·lectius de subsistència. El missatge del seu autor és clar i diferent: "Per ser ciutadans lliures tindrem també que ser productors i consumidors en igualtat de condicions. El que diré comuns ha d'existir tant en les formes jurídiques com en la realitat material quotidiana". En un context de renovat avanç expoliador a nivell global, una oportunitat per aprofundir en el debat actual dels "comuns", i de preguntar-se per les fórmules de gestió i organització democràtica que impliquen, així com de la seva importància per al present.

El dimarts 14 de maig a les 19:30h. a la seu de l'editorial Virus,Peter Linebaugh impartirà la xerrada Passat i present de les lluites pels comuns. Introduirà l'acte Joan M. Gual, membre de l'Observatori Metropolità de Barcelona.

La idea de procés constituent ha deixat de ser estranya per a gran part de la població. En aquests moments, es discuteixen diverses propostes capaces de propiciar un canvi constitucional que es revela imprescindible per posar fre a la violència neoliberal i per destituir a una classe política al seu servei. En aquest context de segrest de la democràcia, es publica El Manifest de la Carta Magna, un llibre en el qual Peter Linebaugh reflexiona sobre Les Grans Cartes de Llibertats d'Anglaterra, un dels objectius de les quals és també el de "tornar a situar els comuns en el centre del debat sobre la constitució política". Datades al segle XIII, aquestes cartes poden servir avui d'inspiració per pensar llibertats i formes d'accés a la riquesa, per pensar una democràcia basada en garanties materials, sostenibilitat i igualtat. Per a això, sosté que el públic i el privat (els poders constituïts) hauran de ser constreñidos a fer lloc a "el comú" (els poders constituents) per replantejar d'a dalt a a baix la política i l'economia.

Peter Linebaugh és historiador nord-americà, deixeble d'I.P. Thompson, i membre del col·lectiu Midnight Notis, especialista en la història dels comuns i de les revolucions atlàntiques, i professor d'història en la University of Toledo (Ohio, EUA). És autor de títols fonamentals com The London Hanged: Crime and Civil Society in the Eighteenth Century (Vers, 2006), El Manifest de la Carta Magna. Comuns i Llibertats per al Poble (Traficants de Somnis, 2013) i co-autor amb Marcus Rediker de la hidra de la revolució: mariners, esclaus i camperols en la història oculta de l'Atlántico (Crítica, 2005). Ha ensenyat a Harvard University, en Attica Correctional Facility, New York University i el Federal Penitentiary en Marion, Illinois.

http://hangar.org/ca/news/presentacio-de-el-manifiesto-de-la-carta-magna-de-linebaugh/

Entrades populars