L'art lumino-cinètic dels anys seixanta a Sitges #exposicions

Imatge en línia 1

La Fundació Stämpfli de Sitges acollirà fins a l'estiu una mostra privilegiada i exclusiva sobre l'art lumino-cinètic que va assolir el seu màxim esplendor com a corrent d'art abstracte durant els anys seixanta i setanta del segle passat. Antonio Asís, Martha Boto, Carlos Cruz-Díez o Ivan Contreras-Brunet són alguns dels tretze artistes que estan presents a CINETIK!, una exposició que endinsa el visitant a aquest moviment basat en l'abstracció, la geometria, el moviment i la llum i que, malgrat ser poc conegut, va calar fons en,per exemple, la publicitat. La mostra es podrà veure fins el 27 d'octubre i està comissionada en paral·lel a una exposició de les Galeries Nacionals del Grand Palais de París.

La Fundació Stämpfli inaugura dissabte la seva segona exposició monogràfica: Cinetik !, un recorregut per l'art òptic, de la mà de tretze artistes representatius d'aquest moviment. La mostra es podrà veure fins el 27 d'octubre i es realitza en col•laboració amb el Grand Palais de París, que, des del 10 d'abril, exposa Dynamo. El professor emèrit de la Sorbonne Serge Lemoine és el comissari de totes dues mostres.

Dos anys després de l'obertura del centre, la Fundació –que aplega ja un fons de més de 80 obres cedides pels seus autors– fa un nou pas endavant organitzant una exposició d'abast internacional i de prestigi en el panorama de l'art contemporani. Així ho ha entés el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que al costat de l'alcalde, Miquel Forns, inauguraran dissabte a les 19 hores.

Cinetik ! ofereix un passeig pel que es va conèixer com a op art (art òptic) i el lumino-cinetisme. Es tracta d'obres que interrogen l'espai, la visió i els seus efectes, i que s'expressen a través de pintures, escultures i instal•lacions elèctriques. L'art òptic va irrompre als anys cinquanta, amb arrels en el futurisme i l'art abstracte i, de seguida, va esdevenir un símbol de modernitat plàstica i artística, que va repercutir en el conjunt de la cultura dels anys seixanta: la moda, el cinema, la televisió, la vida domèstica…

L'exposició que presenta la Fundació Stämpfli reuneix tretze artistes, que constitueixen una mostra plural de l'art òptic i cinètic, tant el que es va projectar als anys seixanta com el que ha renascut recentment, adaptant-se a nous suports i formes d'expressió.

Els tretze artistes que formen part de Cinetik ! són gairebé tots d'origen espanyol o llatinoamericà, que han situat a París un dels centres vitals de la seva trajectòria artística. Es tracta d'Antonio Asis, Martha Boto, Carlos Cruz-Díez, Ivan Contreras-Brunet, Elías Crespin, Hugo Demarco, Ángel Duarte, Horacio García Rossi, Francisco Sobrino, Jesús Rafael Soto, Luis Tomasello, Gregorio Vardanega i Pere Stämpfli. Cinetik ! s'exposa a les sales 2 i 3 de la Fundació. La sala 1 mostra una selecció d'onze obres de la col•lecció de la Fundació.

Per a la Fundació Stämpfli, treballar conjuntament amb el prestigiós Grand Palais de París constitueix una enorme satisfacció, alhora que un repte encoratjador. Cinetik ! i Dynamo complementen els seus itineraris per l'art òptic i cinètico-lumínic amb un voluntat comuna: presentar una visió panoràmica d'un dels moviments significatius de l'art contemporani.

Més informació:
http://www.fundacio-stampfli.org/index.php?page=fondation&menu=presentation&smenu=0&langue=cata

Entrades populars