'Twin' sobre el projecte de Miralda per a la Bienal de Xangai al MACBA #exposicions

Imatge en línia 1

 El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) exposa fins al 30 de juny 'Twin', consistent en el 'making off' i una reproducció del projecte artístic d'Antoni Miralda concebut per al Pavelló de Barcelona de la Biennal de Xangai, 'Twin Tastes & Tongues' (Gustos i llengües bessones), que és una exploració de les similituds culinàries i gustatives de les dues cultures.

   La mostra acollida al Macba posa a dialogar Barcelona i Xangai, ciutats agermanades des del 2001, a través d'aquest projecte produït per Screen Projects --liderat per Miralda--, que desplega els processos d'investigació, les estratègies de producció i els relats que van donar lloc a la instal·lació del pavelló, amb vídeos, fotos i documentació diversa.

   En una roda de premsa, la comissaria de l'exposició Julia Morandeira ha explicat que aquesta mostra desplega les anècdotes, lectures i processos que ha cristal·litzat el seu pas per la biennal: "Ha estat una aventura complicada però divertida", ha resumit.

   A més d'aquest 'making off' del projecte, el Macba també mostra una reproducció del projecte en si, que consisteix en una gran instal·lació de murals en forma de llengües bicèfales fetes a partir d'imatges de diferents barris ordenades segons les síndromes del diagnòstic de llengua de la medicina tradicional xinesa.

   Al centre d'aquest projecte se situa originalment una producció de vídeo filmada en mercats, restaurants i cuines de Barcelona i Xangai, que resumeix visualment l'experiència d'agermanament gastronòmic de les dues ciutats, i que el Macba projecta també en la seva exposició.

   L'artista Antoni Miralda ha explicat que va desenvolupar aquest projecte pensant que Barcelona i Xangai tenen un element essencial en comú: la llengua, que per als xinesos té una gran importància ja que és la base de la medicina tradicional "com a mirall de l'interior", i que per a la ciutat comtal és la gastronomia.

   De fet, en la producció de vídeo les dues ciutats es confonen en un joc d'imatges bessones, que sempre tenen en comú "el context violent dels àpats, que són a prop del sacrifici i de l'ofrena".

   Miralda ha assegurat que el seu propòsit era crear una idea de "diversitat, multiculturalitat", ja que existeixen tantes versions de les dues ciutats com llengües, ha dit. Aquest projecte ha tingut un cost global de 120.000 euros, amb aportacions de 15.000 i 30.000 euros per part de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, respectivament. /EP

Entrades populars