Vuit museus intercanvien peces del seu fons a l'Alt Empordà #museus

Imatge en línia 1

La xarxa Una comarca de museus, creada el 2009, continua apostant per la divulgació i l'aprofundiment en el coneixement de la comarca de l'Alt Empordà a través dels museus que la integren. La darrera acció conjunta tindrà lloc aquest dissabte, 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, i s'allargarà fins al 16 de juny, i consisteix en una original iniciativa en la qual vuit museus de la comarca –tots, a excepció del de Dalí– s'intercanviaran peces dels seus fons respectius. La iniciativa, De museu a museu, redistribuirà un total de 28 peces.

Així, els intercanvis de peces es faran entre l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries i el Museu de l'Anxova i de la Sal; entre el Museu Memorial de l'Exili i el Museu del Joguet de Catalunya; entre el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries i el Museu de l'Empordà, i entre el Museu de la Tècnica de l'Empordà i el Museu Ciutadella de Roses.
Pel que fa a les peces exposades, entre les que han generat més interès hi ha un joc d'escacs fet de fusta que un figuerenc –Damàs Calvet Serra– va fer durant la seva estada forçosa en un camp de concentració del Rosselló després de la Guerra Civil.

Ara els escacs es podran veure de forma temporal al Museu Memorial de l'Exili, que, al seu torn, ha cedit al Museu del Joguet una sèrie de nou fotografies amb infants de la Maternitat d'Elna, coneguda per haver vist néixer i haver cuidat 600 nens, la majoria fills de refugiats del bàndol republicà. Altres objectes destacats que es podran veure són una figura femenina de marbre datada entre els segles I i III dC (al Museu Empordà), dues deesses gregues de l'època clàssica que es feien servir com a cremadors de perfums (Empúries), una màquina d'escriure Bar-Lock del model número 4 que data del 1888 (Museu Ciutadella), un recull d'eines de treball del segle XVII que coincideix amb el període de consolidació de la Ciutadella (Museu de la Tècnica), agulles per reparar xarxes de pescadors (Farinera) i agulles per cosir les saques (Museu de l'Anxova). Els impulsors de la iniciativa han lamentat que el Museu Dalí de Figueres hagi declinat formar-ne part al·legant motius econòmics.

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/645380-vuit-museus-de-lalt-emporda-sintercanvien-peces-del-seu-fons.html

Entrades populars