Prada exposa els mapes ocults de la Catalunya «potència europea» #catnord

Imatge en línia 1

Catalunya era vista com "una potència europea" entre els segles XVII i XVIII. Aquesta és la tesi sobre la que se sustenta l'exposició 'Els 65 primers mapes de Catalunya (Segles XVI-XVIII) que es pot veure aquests dies en el marc de la 45a edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent i que en un futur visitarà altres poblacions catalanes.

L'exposició recull reproduccions de mapes del Principat amb la particularitat que estan datats entre els segles XVI i XVIII i que van ser publicats tots fora de Catalunya, en diversos països europeus com Anglaterra, França i Itàlia.

En la presentació de l'exposició, que s'ha fet just després de la inauguració de la UCE, l'historiador Jaume Sobrequés ha volgut recalcar el fet que aquests mapes tinguin l'origen fora de Catalunya, cosa que demostra que el país era percebut "com a lliure i independent". A més, que hi hagués interès en reproduir la geografia catalana als atles de l'època "posa de relleu que a Europa Catalunya era vista com a una potència europea".

L'historiador també ha recordat que els mapes representen com un sol conjunt tot el territori català, incloent-hi els territoris de l'actual Catalunya Nord, una característica que "perviu molts anys després del Tractat dels Pirineus que va escapçar Catalunya".

Entrades populars