25.000 persones visiten la fira de llibres d’art a Nova York #fires #llibres

Imatge en línia 1

La vuitena New York art book fair és un esdeveniment visitat per més de 25.000 persones entre professionals, col·leccionistes i curiosos de llibres i revistes d'art
Laura Calçada (Nova York). L'antic, acollidor i experimental espai MOMA PS1, situat a Long Island, acull des de fa quatre anys la fira gratuïta del llibre que prepara Printed Matter Inc., la organització sense ànim de lucre més gran dedicada a publicacions fetes per artistes.

La sort de llotja és una extensió del que fa Printed Matter com a organització i botiga, disseminació i promoció de llibres d'art en benefici dels seus creadors. Un bon dia decidiren que havien de tenir una fira on editors i artistes poguessin venir a Nova York i vendre els seus llibres, i la idea ha esdevingut el que aquest cap de setmana han estat 283 expositors de 30 països i molts moderns, entre d'altres éssers humans, donant voltes pels diferents espais.

La gentada arribava a atabalar però amb quatre dies de fira i un programa més que fornit de xerrades, música, projeccions, signatura de llibres, conferències i performances tothom acabava trobant el seu espai. D'aquesta edició el comissari, Shannon Michael Cane, en destacà l'exposició de l'artista italià Bruno Munari, de qui podíem apreciar els seus llibres artístics que lligaven disseny i art. Les presentacions comissionades per David Senior, bibliògraf del MOMA, que cada dia en programava entre sis i nou amb artistes i editors, com els espanyols deLibros Mutantes que van explicar com realitzaven la fira del llibre d'art de Madrid. O la conferència del reconegut crític Clive Phillpot, que acaba d'editar un llibre amb tots els seus articles sobre llibres d'art, Selected Essays on Artist's Books Since 1972 (JRP / Ringier, 2013).

Un altre espai engrescador era l'anomenat Schoolyard, dedicat als zines (revista auto publicada), i on els expositors pagaven 150 dòlars per taula i venien les seves obres entre 50 centaus i 10 dòlars. En aquesta edició també hi hagut presència catalana de la mà de l'Anna Pahissa i el seu equip a Múltiplos, una llibreria de publicacions internacionals a internet i distribuidora de títols d'Espanya, Portugal i Amèrica del Sud. Romanticisme?, Enyorança?, Fetitxisme?; el cert és que l'era digital no ha dissipat l'edició en paper que roman ben viva. La fira del llibre d'art de Nova York n'és una majestuosa mostra. A Barcelona hi ha un altre bon exemple com és la homòloga fira Arts Libris o, obrint el ventall temàtic, el mateix dia de Sant Jordi.

Entrades populars