'Palazuelo. Cal·ligrafies musicals' al MACA d'Alacant #Art #Alacant

Imatge en línia 1

13/09/2013-08/12/2013
Sala d'exposicions temporals del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA)

Organitza : CEART , Centre d'Art Tomás i Valiente de Fuenlabrada i MACA , Museu d'Art Contemporani d'Alacant , amb la col · laboració de la Diputació d'Alacant
Comissàries : Rosa Castells i Alicia Ventura

La música , com a referent de la creació pictòrica i agent de transformació del seu llenguatge , és un element clau de la cultura de les primeres avantguardes . L'existència d'una analogia profunda entre música i pintura o escultura va ser de fet un dels grans suports teòrics en el camí a l'abstracció : els exemples més clars són els de Paul Klee i Wassily Kandinsky . En la correspondència entre aquest últim i Arnold Schoenberg , una de les grans figures musicals de l'època, tots dos faran referència a la idea d'una necessitat interior a expressar a través de l'art . Mentre Klee destacava per la molt explicita concomitància de la seva pintura amb models de composició musical polifònics , l'obra de Kandinsky es avecinó a diversos llenguatges musicals , des de la música atonal fins a la simfonia , passant per les variacions .

Són aquestes algunes de les idees que serveixen de marc a l'exposició . Pablo Palazuelo ( Madrid 1915-2007 ) és sens dubte una de les figures clau de l'art espanyol de la segona meitat del segle XX . Artista excepcional dins del panorama de l'art abstracte espanyol , Palazuelo s'aparta de les tendències generals en què s'inscriuen la resta dels artistes de la seva generació , més interessats en l'abstracció matèrica o gestual .

La seva obra és sempre minuciosa i polida, i respon a una concepció de tipus geomètric molt personal que es caracteritza per una depuradíssima tècnica i un admirable sentit del color . Palazuelo és un home de vasts interessos intel · lectuals i de sòlida formació interdisciplinària : interessat en la filosofia antiga , les matemàtiques i la física i apassionat del pensament oriental , el corpus de textos que deixa darrere seu il · lustra una trajectòria intel · lectual de vegades intuïtiva però sempre encertada . Escriptor i poeta , Palazuelo és en bona mesura un teòric que participa d'una concepció humanista de l'artista i que troba el sentit últim de l'obra d'art en el nombre, en la forma i en la seva estructura íntima , amb els seus sistemes de proporcions i de correspondències .

Aquesta exposició titulada Palazuelo . Cal · ligrafies musicals pretén acostar-se a l'obra de l' artista des del seu relació amb la música , recorrent la relació tan íntima que hi ha entre la seva obra , el so i el silenci . Una relació que es descobreix des de les primeres obres fetes a París , algunes tan evidents com les escrites Sobre el pentagrama o els conjunts de signes disposats a emocionants dibuixos a manera de Coses oblidades . També en les seves composicions posteriors són qüestions essencials el ritme , el tempo , la fugida, la intensitat , els acords, el timbre o el to ... El punt i la línia es converteixen en signes d'una forma de notació musical , una cal · ligrafia que es pot entendre com a codi i llenguatge d'un so primigeni , d'aquesta música que està en l'origen , que és vibració , energia que flueix omplint i coagulant tots els espais del món .

Palazuelo es va dedicar a investigar seriosament el paral · lelisme entre els signes gràfics i la música , des de mitjans dels anys 70 , així com la possibilitat de transcriure la música a través d'un codi geomètric . I en aquesta línia es troben sèries d'obres com Monroy , Cantoral o El nombre i les aigües , un dibuix dels quals va ser transcrit al llenguatge musical pel compositor belga Frederic Nyst , editant-se en 1986 un disc amb el mateix títol que investiga la correspondència entre els signes pictòrics i els sons .

Influenciat decisivament per Kandinsky i , sobretot pel seu admirat Paul Klee , l'obra de Palazuelo adquireix un caràcter essencialment temporal . Cant , Cor , La tarda o Concert són títols tan evidents com la sèrie de litografies De música que s'emmarquen dins d'una pintura per a ser interpretada o de la pintura com a representació simbòlica del so : ritme , seqüència , plenitud , buit , tensió , calma . Qualitats sonores admirables que descobrim en sèries d'obres posteriors com Nigredo , Vinculum Amoris , Sylva , Sylvarum , Virtus Marin , Sydus o Arrán , esplèndides i rotundes imatges construïdes o revelades per l'artista a través d'un pensament que sempre és musical ( ... ) Sento la melodia .

La mostra presenta obres procedents d'institucions públiques i privades , de museus i fundacions i també de col · leccionistes particulars que generosament han cedit les seves obres per aquesta exposició , sense les quals no hagués estat possible . Un projecte per a mirar i admirar , escoltant , la llarga singular trajectòria artística de Pablo Palazuelo .

Museu d'Art Contemporani d'Alacant
Plaça de Santa María, 3
03002- Alacant
http://www.maca-alicante.es

Entrades populars