El MNAC demostra la relació entre l'art medieval i l'obra d'Antoni Tàpies #Barcelona #Art #Història

Imatge en línia 1

L'exposició Visita al romànic . En companyia d'Antoni Tàpies , que enriqueix la mostra permanent d'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya ( MNAC ) amb textos de l'artista i una de les seves obres , pretén mostrar l'estreta relació existent entre l'art medieval i l'obra de Tàpies. El director de l' MNAC , Josep Serra , ha explicat que l'exposició , que s'inaugura avui , pretén " potenciar la col · lecció del romànic" i "oferir als espectadors la possibilitat de veure aquest art a través de la mirada d'Antoni Tàpies ".

Amb aquest objectiu , els responsables del MNAC han creat dins la mostra permanent una obra de Tàpies feta sobre una pintura mural romànica i diverses cites textuals de l'artista. La primera intervenció és un fragment de la pel · lícula Art a Catalunya , de Pere Portabella , situada a la Sala 2 de la col · lecció d'art romànic , al costat de les pintures murals de Sant Joan de Boí. A la pantalla apareix Antoni Tàpies en una entrevista realitzada el 1992 a la que diu que el romànic és "la seva gran passió" i explica la importància que va tenir en els artistes de la seva generació.

"A la ruptura amb la pintura acadèmica va ser essencial el redescobriment del joc de formes i colors que planteja l'art romànic" , assenyala l'artista . "Hem deixat que sigui el mateix Antoni Tàpies qui parli " , ha aprofundit Gemma Ylla -Català , comissària d'aquesta nova manera de visitar les sales d'art romànic , que es podrà veure fins al proper mes d'abril .

Al llarg del recorregut de la col · lecció d'art romànic del MNAC , els espectadors trobaran diversos textos escrits per Tàpies al llarg de la seva vida en què fa referència a l'art romànic . " La pintura romànica posseeix aquesta màgia , aquest do que tant m'agrada i que gairebé consisteix a terroritzar l'espectador . Les imatges d'aquest art comuniquen molt bé el sentit misteriós i sagrat que tenen les coses" , escriu Tàpies en un text col · locat al costat de la famosíssima pintura del Crist en Majestat de Sant Climent de Taüll .
A la Sala 9, al costat de les pintures de Santa Maria de Taüll , els responsables del MNAC han posat quatre fotografies de l'anomenat Grup de Taüll realitzada per Francesc Català- Roca el 1955.

El grup de Taüll estava format per Marc Aleu , Modest Cuixart , Josep Guinovart , Jordi Mercadé , Jaume Muxart , Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrat . A les fotografies apareixen aquests artistes costat d'algunes de les peces més emblemàtiques del romànic català .

" Eren joves artistes que volien reivindicar la modernitat i ho feien fotografiant al costat de pintures romàniques " , ha subratllat la comissària de l'exposició. En conjunt , la mostra reuneix sis textos sobre la relació d'Antoni Tàpies amb l'art romànic . Una relació que queda reflectida de manera molt gràfica en l'obra Pintura romànica i barretina , que ha cedit la família de l' artista i que es pot veure a la Sala 15 de la col · lecció d'art romànic del MNAC .

La peça és una pintura mural romànica sobre què Antoni Tàpies va col · locar en 1971 una corda de la qual penja una barretina . "Cada obra no és més que una baula de la cadena de nexes que constitueix la història de l'art . No hi ha res que sigui procedent del no-res , i la meva obra entronca naturalment amb les idees dominants en l'art modern europeu . Obstant això, al meu cas particular , crec que m'he esforçat per sentir a fons el meu país i per beure també en les fonts de la nostra tradició " , assenyala Tàpies , en l'últim text inclòs a l'exposició.

Entrades populars