Gran retrospectiva de Pissarro al CaixaForum de Barcelona #Exposicions

El pont de Charing Cross, Londres, 1890. Oli sobre llenç, 92,4 x 60 cm. National Gallery of Art, Washington D.C. © Collection of Mr and Mrs Paul Mellon.

Pissarro
CaixaForum Barcelona

Fins el 26 de gener de 2014.

"Humil i colossal". Amb aquests mots va definir Paul Cézanne l'obra de Camille Pissarro (Saint-Thomas, 1830 - París, 1903), una de les figures fonamentals de l'impressionisme i una de les menys conegudes. Va ser mentor del grup, va redactar els estatuts de la cooperativa d'artistes que va impulsar les exposicions impressionistes i va ser l'únic pintor que va participar a totes, entre els anys 1874 i 1886.

Aquesta és la primera retrospectiva de Pissarro que es presenta a Espanya, i se centra en el paisatge, rural i urbà, que domina d'una manera aclaparadora la seva
producció. Reuneix 67 olis, procedents de museus i col·leccions privades que permeten reconstruir la trajectòria d'aquest artista precursor. Les obres es distribueixen en funció dels llocs en què Pissarro va viure i va pintar. S'obre amb les primeres excursions pictòriques a la riba del Marne. Proper als artistes de l'escola de Barbizon, la seva pintura reflecteix la influència de Camille Corot, Gustave Courbet i Charles Daubigny. En aquests primers anys coneix Claude Monet i Paul Cézanne. S'instal·la a viure a Louveciennes i treballa amb Monet en el nou estil impressionista. El 1870 esclata la guerra francoprussiana i es refugia a Londres, on descobreix l'obra de Turner i Constable.

Quan torna de Londres, resideix una llarga temporada a Pontoise, a la riba del riu Oise, on es barregen trets purament rurals amb un incipient desenvolupament industrial. Treballa amb Cézanne i s'estableix una influència recíproca. Les seves composicions cerquen un nou concepte de l'espai a través de la juxtaposició de blocs de pintura gairebé abstractes. Són anys decisius, de gran precarietat econòmica i d'una intensa creativitat. Éragny-sur-Epte, a dues hores de París, serà la darrera residència permanent de Pissarro. La seva pintura es concentra en un paisatge humanitzat d'horts, prats i arbres fruiters. Juntament amb Georges Surat i Paul Signac, prolonga les recerques impressionistes amb una nova manera d'entendre la pintura, el puntillisme.

Tot i que Pissarro va viure la major part de la vida en contacte amb la natura, els paisatges urbans ocupen també un lloc important en la seva producció: vistes de París, Londres, Rouen, Dieppe i Le Havre que va fer la darrera dècada de la seva vida, quan per fi comença a gaudir de l'èxit comercial. Una malaltia ocular l'obliga a pintar des de la finestra de l'estudi o des d'habitacions d'hotel, i fa unes sèries de París a vista d'ocell fascinants. Atret per l'efervescència i l'activitat dels ports, amb més de setanta anys viatjarà puntualment a Dieppe i Le Havre per pintar escenes de la modernitat.

"No demanem res més que ser clàssics, però trobant el classicisme a través de les nostres pròpies sensacions. Oh! Que diferent que és". Moderna i clàssica, equilibrada i sensual: així és la pintura de Camille Pissarro.

CaixaForum Barcelona. 
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. 
08038 BARCELONA

De dilluns a divendres, de 10 a 20 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 21 h

Entrades populars