Tres sèries icòniques del fotògraf Danny Lyon a Foto Colectània #Exposicions



Fotografies de la sèrie : "Conversations with the Dead" 1968 / "Uptown", 1965 / "The Bikeriders" 1962-1966 © Danny Lyon / Magnum Photos, cortesia Edwynn Houk Gallery, Nueva York, dektol.wordpress.com


Danny Lyon. Conversations with the Dead
Del 18 d'octubre al 17 d'abril de 2014
Fundació Foto Colectania.

Foto Colectania exhibeix tres sèries icòniques del fotògraf Danny Lyon. L'obra de Danny Lyon, considerat com un dels més influents i originals fotògrafs documentals del segle XX, destaca per l'especial implicació que va demostrar amb les comunitats a les que va fotografiar als Estats Units. Amb obres procedents de la col·lecció Martin Z. Margulies, la Fundació Foto Colectania mostrarà a Barcelona tres de les seves sèries més emblemàtiques: "Conversations with the Dead" (1971) on ens ensenya la situació de les presons de l'estat de Texas a la fi dels seixanta, "The Bikeriders" (1967), que mostra la vida dels moteros del mig oest americà, i "Uptown" (1965), que reflecteix la vida del barri d'immigrants en el nord de Chicago.

Aquesta gran mostra dedicada a Danny Lyon es presentarà a Foto Colectania en dues exposicions consecutives: "Conversations with the Dead" del 17 d'octubre (Danny Lyon estarà present) al 18 de gener de 2014, i "The Bikeriders" i "Uptown", del 24 de gener al 17 d'abril de 2014.

Danny Lyon és un dels principals impulsors del "nou documentalisme" i és també un dels representants dels anomenats "concerned photographs" (fotògrafs compromesos). Com succeeix amb Robert Frank o William Klein, les seves sèries i llibres, més enllà de buscar únicament el compromís polític, mostren que l'autoria és més important que el tema tractat. En el cas de Lyon, a més, la pràctica fotogràfica com aprenentatge personal i el desig de viure les experiències al marge de la història oficial són característiques que es reflecteixen en el conjunt de la seva obra.

"Conversations with the Dead" (del 18 d'octubre al 18 de gener)

A finals de 1967, el Departament Correccional de Texas va donar permís a Danny Lyon per fotografiar sense restriccions la vida dels presos a Texas. El resultat és la sèrie "Conversations with the Dead" formada per 76 fotografies que il·lustren el període de 14 mesos, entre 1967 i 1968, en els quals Lyon es va moure lliurement per sis unitats penitenciàries diferents. Gràcies a la seva visió fotogràfica particular, Lyon converteix el sistema penal d'aquest Estat en un símbol d'empresonament a nivell global.

"Conversations with the Dead" va ser un treball realitzat amb la intenció de transmetre l'esperit d'empresonament que compartien uns 250.000 homes als Estats Units. Més enllà d'un estudi sobre el Departament Correccional de Texas, el resultat és un esforç comú per part del fotògraf i els presos per descobrir la realitat diària de la presó. La síntesi d'aquestes fotografies conforma un inoblidable retrat d'uns éssers reals, perfectament individualitzats, dins l'anònim món de la presó, i constitueix un testimoni poderós de l'efecte revitalitzador d'un tracte humà bàsic, així com la destrucció obrada per la burocràcia, la ignorància i la desídia.

A través de les històries dels reclusos, Lyon realitza un projecte revelador pel seu apropament nou i distintiu. Durant la seva estada a la presó, aconsegueix una estreta relació amb diversos presos, que es converteixen en els herois del seu treball. Publicada el 1971, la sèrie intercala imatges amb textos extrets de diverses fonts com cartes, obres dels reclusos i inclús la ficció. En les seves pròpies paraules: "Vaig tractar amb totes les meves forces de realitzar una fotografia del tema de l'empresonament tan angoixant com sabia que era en realitat. Tot el material que he recollit no s'apropa ni per un moment a la sensació que un té durant uns minuts al passadís de la presó Ellis".

"The Bikeriders" / "Uptown" (del 24 de gener al 17 d'abril de 2014)

Inauguració: divendres 24 de gener a les 20h.

La sèrie "The Bikeriders", el llibre de la qual es va publicar el 1967, està basada en la vida dels motoristes del mig oest americà des de 1963 fins a 1967. En aquests quatre anys, Lyon va anar més enllà de la mera documentació i va recórrer les carreteres com un membre més del club de motoristes conegut com els Chicago Outlaws amb els quals va compartir el seu estil de vida. La sèrie, que va obtenir una gran popularitat als anys 60 i 70, és "un intent de registrar i glorificar la vida del bikerider americà", segons el propi autor. Com ell comenta, "és la interpretació personal d'uns motoristes, la majoria dels quals conec i aprecio. El que va motivar aquest treball, més enllà de l'observació d'un món desconegut per nosaltres, és el que jo anomenaria l'esperit dels Bikeriders: l'esperit d'unes mans que fan rugir els motors d'aquestes enormes màquines, conduint-les unes vegades per circuits de carreteres, barrejant-se amb el trànsit, i d'altres sense rumb fix".

La força que transmeten les fotografies de Lyon es troba ja en les seves primeres sèries com la que va realitzar al barri d'Uptown de Chicago, que dóna nom a la sèrie "Uptown" (1965). A mitjans dels anys 60, Lyon va retratar immigrants acabats d'arribar des dels Apalatxes i l'Amèrica del Sud. El fotògraf descriu que la seva intenció era donar visibilitat a aquelles persones que mai la tindrien si no fos per les seves imatges. En paraules del propi autor: "Congelar en el temps algun moment, algun gest, una cara, per ser observada per sempre o per un temps breu per aquells que mai la veuran si no se'ls hi ensenya. Les imatges no es fan per molestar les consciències de la gent però sí per alterar-la. Les fotografies no estan demanant ajuda per aquestes persones, sinó alguna cosa més difícil; ser molt conscient de la seva existència, una existència tan real i important com la seva pròpia".

Cicle temàtic a la Filmoteca de Catalunya

A partir del gener de 2014, la Filmoteca de Catalunya dedicarà un cicle temàtic de 4 pel·lícules sobre la iconografia dels motoristes al cinema.

Més informació a http://www.filmoteca.cat/

Fundació FOTO COLECTANIA 
Julián Romea, 6, 
08006 Barcelona, 
Tel. +34 93 217 16 26

Horaris: De dilluns a dissabte de 11h a 14h i de 16h a 20h
Entrada: 3 € (Reduïda: 2 €. 1er dissabte de mes, entrada gratuïta)
Visites guiades (incloses en el preu d'entrada): Dissabte 23 novembre i dissabte 21 desembre a les 12h.


Entrades populars