Els mostraris de l’empresa Pont, Aurell i Armengol al Museu Tèxtil de Terrassa #exposicions #premsa


El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ha mostrat les reserves o estan ubicats i l'accés a les bases de dades on ja es pot consultar una selecció de les mostres, amb la informació completa.El Museu Tèxtil del carrer Salmeron de Terrassa ha presentat aquest dijous els 177 mostraris que l'empresa Pont, Aurell i Armengol va donar al Centre de Documentació i Museu Tèxtil al 2011. Aquests mostraris han estat objecte en els darrers mesos de la neteja, catalogació i conservació. 

Els orígens de Pont, Aurell i Armengol es remunten l'any 1875, quan l'empresa basava la seva activitat en la fabricació d'articles de pany, evolucionant després cap els teixits i el calçat. El Centre de Documentació ha mostrat les reserves o estan ubicats i l'accés a les bases de dades on ja es pot consultar una selecció de les mostres, amb la informació completa. Aquesta consulta es pot fer tant des de la base "Documentació del Fons Industrial Tèxtil de Catalunya" (http://ddfitc.cdmt.es/) com des de l'Imatex (http://imatex.cdmt.es).

Mercè López, col•laboradora del Museu Tèxtil i encarregada de la selecció del mostrari, ha triat el més representatiu de l'empresa. n aquest sentit Mercè López ha manifestat que "l'empresa va començar a fer producció de roba exterior per a home i dona. A partir dels anys 20 comença a introduir el que són teixits per a sabatilles. Després de la guerra civil, a partir dels anys 50 i 60, va deixar la producció del que era indumentària  per dedicar-se exclusivament a les sabatilles. A les caixes de les sabatilles  que es venien, l'etiqueta certificava que el teixit  era teixit de Pont, Aurell i Armengol".

Aquesta actuació s'emmarca en el treball consistent en indexar els fons industrials i elaborar una base de dades consultable públicament. Es tracta d'una eina útil per als estudiosos del patrimoni tèxtil que poden conèixer el que es conserva en els nostres museus. I és que l'evolució del sector tèxtil a Catalunya en la segona meitat del segle XX va comportar la desaparició de moltes empreses. Documentar, estudiar i difondre aquest patrimoni és la missió de tot aquest treball, com el presentat ara al Museu Tèxtil.

Entrades populars