'Just davant nostre, altres cartografies del Rif' al MACBA #exposicions


Yto Barrada. Maison d'Abdelkrim El Khattabi (Abdelkrim el Khattabi's House), 2010-2011.

JUST DAVANT NOSTRE
| ALTRES CARTOGRAFIES DEL RIF
24 GEN. 2014 - 18 MAIG 2014 
MACBA

Obres de Mustapha Akrim, Yto Barrada, Gabriella Ciancimino, Shezad Dawood, Badr El Hammami, Ninar Esber, Patricia Esquivias, Brion Gysin, Camille Henrot, Grace Ndiritu, Mohamed Larbi Rahali, Younès Rahmoun, Francesc Ruiz, Oriol Vilanova, obres de producció anònima i d'autoia col·lectiva.

Abdellah Karroum (Marroc, 1970) treballa com a editor, comissari i investigador d'art. Ha fundat i dirigit múltiples projectes com L'appartement22, un espai experimental per a exposicions i artistes creat l'any 2002 a Rabat; Le bout du monde, des de l'any 2000, i l'editorial d'art Éditions Hors'champs. Va formar part de l'equip del Musée d'art contemporain de Bordeus entre 1993 i 1996, on va comissariar nombroses exposicions i va iniciar el laboratori Art, Technology and Ecology a ESAV-Marrakech. També va formar part del Golden Lion Jury a la Biennal de Venècia del 2007; va ser comissari del Pavelló Marroquí a la 54 edició de la Biennal de Venècia del 2011 i forma part de l'equip curatorial de la Triennal de París del 2012.

Amb el projecte Just davant nostre, el MACBA aprofundeix en la línia d'activitats centrada en l'àrea mediterrània –nord d'Àfrica i Orient Mitjà– i en l'emergència de noves formes de societat civil en el context del món àrab. El projecte parteix d'una geografia concreta, les muntanyes del Rif, on s'ha dut a terme una experiència d'intercanvi entre artistes i els habitants d'aquesta zona del Magrib. A partir d'aquesta experiència, es tracta de redibuixar els processos pels quals sorgeix una idea artística en relació amb el context i reflexionar sobre la noció d'autoria, les condicions de creació de l'obra d'art i la seva inscripció en la institució del museu, és a dir, en la història.

Comissaris: Abdellah Karroum i Soledad Gutiérrez. Organització i producció: Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

El projecte planteja preguntes sobre com s'acota l'autoria en les pràctiques d'arxiu, i com s'integren en les polítiques museístiques. L'exposició convida diversos artistes nacionals i internacionals a produir obres que ens apropin a aquests àmbits de reflexió i d'estudi. Són àrees de pensament fonamentals no només per entendre la lògica del museu, sinó per reflexionar sobre els valors de la cultura en relació amb la creació artística contemporània i la tensió entre alta cultura i cultures populars. L'exposició s'acompanyarà d'un seminari, una publicació i un programa de ràdio, i mostrarà també produccions anònimes generades en el context geogràfic i cultural de la vall del Rif, amb qualitats estètiques però que no arriben a ser considerades obres d'art. També s'exposaran les investigacions resultants d'aquest projecte d'intercanvi i s'analitzaran qüestions relacionades amb el subjecte creador i el valor de l'obra d'art com a objecte i com a document. Alhora, s'oferirà una reflexió teòrica sobre les condicions de la producció artística situada en aquest punt del nord d'Àfrica.

Un seminari previ a l'exposició permetrà presentar els primers materials derivats de la investigació. Suposarà una oportunitat per iniciar un debat entorn a temes com el valor de l'arxiu i els diferents tipus de patrimoni generats en el procés de creació: material, intangible, visual, literari, oral, etc. Al mateix temps, plantejarà una reflexió sobre les relacions històriques i d'intercanvi simbòlic i cultural entre les dues ribes de la Mediterrània més enllà dels processos d'emancipació nacional que el Magrib ha experimentat en relació amb el colonialisme europeu.

MACBA 
Plaça dels Àngels, 1
08001 Barcelona

Entrades populars