L'antiguitat grecollatina a la mostra 'Mediterrani. Del mite a la raó' del CaixaForum de Barcelona #ca #exposicions

Del 28 de febrer al 15 de juny de 2014
CaixaForum Barcelona

CaixaForum Barcelona acull l'exposició 'Mediterrani. Del mite a la raó' que reuneix una selecció de 165 obres gregues i llatines, d'entre els segles VI aC i IV dC, entre les quals hi ha escultures, relleus, ceràmiques, frescos, mosaics i joies procedents de museus europeus. L'exposició organitzada per l'Obra Social 'la Caixa' s'inaugura aquest divendres i es podrà visitar fins el 15 de juny. Pedro Azara, comissari de la mostra, ha assegurat, en declaracions a l'ACN, que volien "mostrar algunes de les aportacions culturals que es van generar al Mediterrani antic i que han arribat fins ara i s'han estès per tot el món".

A mitjan primer mil·lenni abans de Crist, a les costes orientals del Mediterrani es van generar noves concepcions del món que han estat essencials per al desenvolupament cultural europeu. El qüestionament de la necessitat dels déus per desxifrar els enigmes del cosmos; l’organització de ciutats al voltant d’un espai central comú –l’àgora o el fòrum– com a lloc favorable a la trobada i al diàleg, i una nova consideració de la persona que substitueix la força del guerrer per la força interior del filòsof van sorgir en el món grecollatí antic. Aquestes idees van permetre establir una nova relació entre homes i déus, i entre els propis homes, buscant de vegades punts de trobada i revelant secretes admiracions mútues en lloc del sistemàtic desig de destrucció.

Els límits del Mediterrani que ofereix l’exposició no són els que fenicis, etruscs, grecs i romans van abordar, sinó aquells que la imaginació assolia: un espai a mida de l’home, un espai de llibertat mental. La mostra combina mites, és a dir, històries, i la Història: la història de la voluntat de l’home mediterrani per anar més enllà quan decideix enfrontar-se amb el destí, prescindint del capritx dels déus, i per interrogar-se sobre el fonament del món i la seva adequació a les necessitats humanes.

CaixaForum Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. 
08038 Barcelona

Entrades populars