Bilbeny omple l'auditori de la Casa Amèrica en la reedició de la seva obra sobre la destrucció de la història de Catalunya #ca

L'auditori de la Casa Amèrica de Barcelona va quedar petit en la presentació de la reedició del llibre de Jordi Bilbeny.

Jordi Bilbeny: 'La por a publicar i explicar la autèntica història de Catalunya ha minvat'.

Carod-Rovira: 'Les denúncies de Bilbeny demostren que la censura espanyola va fer una operació bestial'.

Josep Rull:  'Només quan recuperem les eines d'estat podrem restaurar la veritable memòria de la nostra nació'.

L'historiador Jordi Bilbeny va presentar ahir al vespre, a la Casa Amèrica de Barcelona, la reedició del seu llibre "Brevíssima relació de la destrucció de la Història", tot un clàssic de la historiografia catalana que va  impulsar el debat sobre la catalanitat de la descoberta catalana d’Amèrica. A la ponència, Bilbeny va comptar amb la companyia de l'ex-vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i del diputat del Parlament de Catalunya, Josep Rull, els quals ja eren presents quinze anys enrere, quan es va presentar la primera edició de l'obra. Amb la sala de conferències plena a vessar, Bilbeny va destacar que una dècada després, encara calia treballar molt per aconseguir que la vertadera història de Catalunya, distorsionada durant segles per la censura castellana, sortís a la llum i va lamentar que molts historiadors del país encara es mostrin reticents a acceptar les evidències que demostren la catalanitat de la descoberta d'Amèrica. 

En aquest sentit, l'investigador de l'Institut Nova Història va assegurar que 'amb moltes menys proves que les que s'han aportat sobre aquesta tema, en altres indrets s'apliquen sentències judicials de mort'. Es per aquest motiu, segons Bilbeny, que 'no s'entèn que tants acadèmics encara segueixin mirant cap a un altre costat' i mostrin una indiferència insòlita envers la història de Catalunya: 'Si construim la història atenint-nos a les proves documentals, perquè no acceptem les dades que ens evidencien que la descoberta fou catalana i no pas castellana?'. Per l'historiador, només la por o una manca absoluta de consciència nacional pot explicar una actitud com aquesta per part de l'acadèmia. Es aquesta actitud servil davant el discurs dominant el que, segons l'autor, ens impedeix acceptar la realitat de les proves.

Tanmateix, Jordi Bilbeny va assegurar que intentar silenciar la història no servirà de res perquè cada vegada hi ha més gent que s'acosta a les noves investigacions i que participa a les conferències que aporten llum sobre la veritat històrica del nostre pais. 'La por a publicar i explicar la autèntica història de Catalunya ha minvat', de manera paral·lela al 'creixement de les aspiracions nacionals de llibertat'. I malgrat que per Bilbeny 'aquesta coincidència no és casual', i respón a una consciència clara del fet que només coneixent la veritat del nostre passat podrem albirar el nostre futur, cal sempre relativitzar la importància d'aquestes resistències, donat que tot nou descobriment comporta un procés d'oposició abans de consolidar-se definitivament. 

'Si els historiadors francesos no amaguen la seva nacionalitat per estudiar la història de França i els espanyols no amaguen la seva nacionalitat per estudiar la castellana, perquè els catalans hem d'amagar la nostra nacionalitat per estudiar la història de Catalunya?'. Segons Bilbeny, 'si aspirem a la normalitat intel·lectual, hem de poder tractar tots els temes amb tranquilitat' i acceptar que la història l'escriuen i manipulen els vencedors i que 'sempre manté un alt contingut polític'. Segons l'investigador, és en aquesta història manipulada i esbiaixada 'que es fonamenta el discurs d'alguns polítics espanyols quan asseguren que els catalans no tenim el dret a decidir perquè mai no hem existit com a nació'.

Per la seva banda, l'ex-vice-president Carod-Rovira, va mostrar la seva admiració per la tasca 'rigorosa i tenaç' de Bilbeny i va recomanar el llibre perquè és una investigació 'apassionant' amb unes conclusions 'colossals'.  Segons Carod, la dimensió de les denúncies per manipulació que les noves investigacions estan aportant demostren que va ser una operació 'bestial' i evidencien els estralls de la censura castellana en la nostra història: 'Sembla que no pugui ser. Costa de creure. Però al final, quan has llegit el llibre, acabes qüestionant de ple la veritat oficial sobre la descoberta d'Amèrica, gràcies a les minucioses i referenciades proves que en Bilbenys ens ofereix'. 

Per la seva banda, el diputat Josep Rull, va destacar que la principal aportació dels investigadors com Jordi Bilbeny era fer-nos entendre que la censura espanyola no s'ha limitat a ocultar-nos la nostra història durant segles, sinó que ha anat més enllà i l'ha profanat i desfigurat. 'Han intentat destruir la nostra història per eliminar la nostra identitat' i només 'quan recuperem les eines d'estat podrem restaurar completament la veritable memòria de la nostra nació'.

Més informació: http://inh.cat


Entrades populars