Conferència "Una estàtua d'August a Tàrraco?" de J. Ruíz de Arbulo #conferècies #patrimoni #llibres


Dimarts 29 d'abril continua el cicle "Llegim el patrimoni. Literatura i història", organitzat pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la Biblioteca Pública de Tarragona, en col·laboració amb el Taller de Lectura de l'ONCE, amb la conferència Una estàtua d'August a Tàrraco? a càrrec de Joaquín Ruíz de Arbulo, catedràtic d'Arqueologia de la URV, que tindrà lloc al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5. Tarragona) a les 19 h.

"Llegim el patrimoni. Literatura i història" és una proposta que amb el format de Club de Lectura té per objectiu –unint la literatura i la història-, facilitar el coneixement de la història i del patrimoni històric, així com promocionar l'interès per la lectura. En aquesta ocasió i amb motiu de la commemoració del Bimil·lenari de la mort d'August, el cicle s'articula a l'entorn del que va ser el primer emperador de Roma, a partir de la lectura de la novel·la August de John Williams.

Amb motiu de la conferència s'exposarà el que s'interpreta com a fragment del dit quart del peu esquerre de l'estàtua d'un emperador deïficat i que podria ser el primer fragment conegut de l'estàtua de culte d'August deïficat, que presidiria el temple erigit a Tàrraco a partir de l'any 15 dC.

Aquest petit fragment, que ha donat lloc a aquesta interpretació es presentarà acompanyat del dibuix reconstructiu, que s'està realitzant dins del projecte WikiArs, de col·laboració entre l'Associació Amical Wikimedia, l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

El projecte wikiArs és una iniciativa del moviment Wikimedia, que té com a objectiu posar el coneixement humà a l'abast de tothom. En el cas del projecte que s'està portant a terme a Tarragona, estan implicats l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l'Associació Amical Wikimedia, institucions totes elles que tenen una dimensió educativa i que comparteixen el propòsit de fer arribar el coneixement a la societat.

L'objectiu d'aquest projecte és que els estudiants de l'EADT puguin fer, a través d'un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics que puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

En aquest projecte hi participen quatre alumnes de l'EADT, amb els professors corresponents –encarregats de les tutories de pràctiques–, membres de l'Amical Wikimedia –que fan de pont entre la comunitat wikipedista i el desenvolupament del projecte–  i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que realitza la proposta i definició dels encàrrecs i l'assessorament temàtic.

Actualment es treballa en quatre encàrrecs, un dels quals és la "Il·lustració hipotètica de l'estàtua d'August del recinte de culte imperial de Tàrraco", que ha estat realitzat per l'alumna Cristina Toro.

En l'assessorament de la imatge hipotètica de l'estàtua d'August i de la seva ubicació en el temple de culte imperial, ha col·laborat, també, el Dr. Joaquín Ruíz de Arbulo, de la URV.

El projecte global serà presentat properament, en el marc de les activitats programades pel MNAT amb motiu de la Nit dels Museus i del Dia Internacional dels Museus 2014.

Amb el prec que en doneu la màxima difusió en el vostre mitjà de comunicació, aprofito l'avinentesa per a saludar-vos ben cordialment,

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Av. Ramón y Cajal, 82
43005 Tarragona
Tel. 977251515 Ext: 18408
www.mnat.cat

Entrades populars