“Secrets Compartits” de Kineo Kuwabara i Francesca LLopis a la Galeria EUDE #exposicions

"Secrets Compartits"
Kineo Kuwabara i Francesca LLopis

Del 24 d'abril al 21 de juny 2014.
Galeria EUDE, Barcelona

Aquesta exposició de fotografia pretén recollir dues mirades del La mirada de Kineo Kuwabara dels anys 30, i el Japó actual vist per l'artista catalana. La mostra és la trobada de dues sensibilitats llunyanes en el temps però pròximes en l'espai. I també la trobada del paisatge real amb el paisatge interior dels artistes.

Kineo Kuwabara (1913 – 2007), fotògraf, crític, ensenyant i historiador de la fotografia, és sobretot un creador d'imatges.Se'l considera com el " retratista" de la ciutat de Tokyo. De les grans ciutats no estima allò que és important, monumental sinó el poble petit. Les fotografies exposades a EUDE, són preses en aquella època i tenen per tema el document social. Fotografies que han estat publicades en revistes japoneses, i exposades en el Tokyo Metropolitan Museum. Kuwabara va ser més conegut a partir dels anys 70, celebrant exposicions més regulars des d'aleshores.

L'any 1993 va realitzar l'exposició "Love you Tokyo" (Museu d' Art de Setagaya) conjuntament amb Nobuyoshi Araki, difusor de la seva obra. Kineo, amb la seva sensibilitat i sentiment humà, busca i fotografia el Japó, especialment la seva ciutat Tokyo. A les seves fotografies captem la trobada íntima de l'artista amb la gent del carrer, gent passejant pel carrers amb anuncis en paradetes diverses, detalls dels aparadors com l'anomenada fotografia "Figura de cera".

En una de les imatges, hi ha un home amb dues criatures dins un cotxet passant davant un cinema que anuncia una pel.lícula americana protagonitzada per Cary Grant i Jean Harlow. Kuwabara hi contrasta el glamour de Hollywood amb l'ambient del carrer. També cal destacar l'estació terminal Ueno o el sistema de regar els carrers amb el detall de les gotes d'aigua. A les seves fotografies mai hi falta la gent: homes, dones, nens i el fotògraf que podria ser el propi Kuwabara amb la seva càmara reflectit en un mirall d'una "Japó és l'Orient que m'és més pròxim. És en l'art i l'arquitectura on hi trobo l'essencial de la forma i una mena d'espiritualitat que em captiva. La fotografia és la manera de fixar les imatges d'un llibre de la vida com si fos un viatge" (paraules de Francesca Llopis).

A diferència de Kuwabara, Francesca Llopis (1956) centra la seva mirada en el paisatge urbà, amb l'arquitectura dels grans edificis moderns. També, la panoràmica de la ciutat de dia, de la ciutat reflectida en la façana de vidre d'un edifici. Els edificis no apareixen aïllats sinó bressolats per les branques sense fulles d'uns arbres. La panoràmica de la ciutat de nit. Les llums des de les finestres dels gratacels resplendeixen en el cel nocturn. També observem fotografies de detalls de les llums del carrer, de formes geomètriques.

En contrast amb les edificacions modernes observem cablejats d'electricitat muntats en diferents èpoques del passat i que donen un resultat caòtic. El misteri de la natura el podem contemplar en detalls de boscos de bambús i en la fotografia en color d'un estany d'aigües blavoses i verdoses, on neden peixets de color vermell i unes tortugues que estan estirades descansant en un moll. El Japó tradicional és mostrat, per una banda amb personatges religiosos, monjos i monges, preparant una cerimònia davant d'un temple. Per altra part, també l'entrada a un temple on creients porten unes herbes curatives que són cremades en uns bols i el fum. Gairebé totes aquestes fotografies de Francesca Llopis estan incloses en el llibre "Secrets", que és la fusió total entre el paisatge de la realitat i el paisatge interior acompanyat d'uns poemes estil "haiku".

També volem donar èmfasi en la coincidència d'algunes fotografies de Kuwabara i Francesca Llopis com són, per exemple, estels i cometes que es venen en una paradeta del carrer (el primer) i de l'entrada d'un museu on es mostren objectes i joguines. Contrast i coincidència alhora són les imatges d'homes i dones intentant pujar a un tramvia i un noi i una noia a l'andana de la impecable i moderníssima estació de metro. I també com a contrast aquesta estació tan moderna amb la fotografia de l'estació Ueno de Tokyo de l'any 1936.

Tècnica de les fotografies:

Kuwabara:

¸ Gelatina de plata i còpia d'època (dels anys 70).
¸ Signades per l'artista al peu de les imatges i al dors amb segell copyright .
¸ La "Figura de cera" i la fotografia del senyor i el cinema estan signades i datades al dors.

Francesca Llopis:

¸ Fotografies digitals en blanc i negre i en color de 40 x 40 cm..
¸ 12 díptics amb fotografies del Japó i pintures impresos en estampa digital glicée damunt paper Photo rag de 190 gr., numerats i signats.
¸ El llibre "Secrets", amb un poema de Núria Martínez Vernis i un text de Santiago Olmo.


GALERIA EUDE
Consell de Cent 278 - Tel. 00 34 934 879 386
08007 Barcelona, España
galeria@galeriaeude.com
www.galeriaeude.com

Entrades populars