5è curs d’estiu del Museu de Montserrat | Crítica i crítics: l’art a examen #conferències #tallers #ca

5è curs d'estiu
Crítica i crítics: l'art a examen 
2, 3 i 4 de juliol del 2014.
Museu de Montserrat


El curs d’estiu d’aquest 2014 del Museu de Montserrat estarà dedicat a la crítica d’art. El títol és Crítica i crítics: l’art a examen i tindrà lloc els dies 2, 3 i 4 de juliol. 

En aquesta 5a edició proposen un tema de gran actualitat en el debat de la creació artística. Tradicionalment, en el món de l’art com en la resta de manifestacions culturals com el teatre, el cinema o la literatura, la figura del crític ha estat necessària i reconeguda. El crític és un mitjancer entre l’acte creatiu i el públic, un especialista capaç de valorar la qualitat intrínseca de l’obra d’art, de contextualitzar-la en la producció global de l’artista, i d’incorporar-la en la contemporaneïtat partint de la pròpia tradició i dels estímuls més recents. 

La funció del crític és, encara, fer de baula que uneixi el món individual, personal i solitari de la creació amb l’àmbit públic, i és un eficaç canal de transmissió entre l’emissor i el receptor. Existeixen criteris objectius més enllà de l’opinió particular de cada crític per establir el que és bo i el que és dolent, el que és actual i el que ha caducat? Quin fonament sòlid dóna credibilitat a un crític?

Internet també ha revolucionat el món de l’art i el paper de la crítica com a mediadora i la generació d’un cànon artístic no funciona amb els paràmetres tradicionals. La revolució digital i la globalització provocada per Internet han transformat radicalment la forma de comunicar. L’artista està habilitat per a promocionar-se ell mateix mitjançant el seu web personal, hi ha també una xarxa de blogs cada vegada més significativa que incideix en els mitjans tradicionals, i que sovint els supera, talment que aquests han perdut el seu pes específic, especialment en el moment actual marcat per la forta sotragada econòmica. 

Quin és, doncs, el paper de la crítica en aquest context? És encara necessària? Preval la crítica en paper sobre la crítica on-line? Aquest és el debat que us proposem en la cinquena edició del nostre curs d’estiu, amb què el Museu de Montserrat malda per ser present en l’àgora on es discuteix la contemporaneïtat artística.

Una de les novetats d’enguany és que per primer cop el curs d’estiu del Museu de Montserrat tindrà reconeixement acadèmic per part de la Universitat de Barcelona. Concretament, els estudiants que assisteixin a les jornades rebran 2,5 crèdits en el cas dels alumnes de Llicenciatura i un crèdit els alumnes de Grau. Aquest conveni ha estat possible gràcies a la complicitat de Teresa-M. Sala, professora titular d’Història de l’Art a la UB i coordinadora del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la mateixa universitat. Sala forma part del consell assessor del MDM i ha participant com a ponent en altres edicions del curs d’estiu.

Hem convidat al curs professionals de primer nivell amb l’objectiu de generar un debat ben ric i abordar la crítica des de diferents punts de vista. Aquestes són les ponències del programa que presentem aquest any:

Dimecres, 2 de juliol

- La crítica d’art avui: estat de la qüestió, Joan M. Minguet, president de l’ACCA; 

- Una mirada històrica: la funció de la crítica en la valoració dels artistes, Francesc Fontbona, historiador de l’art; 

- La informació periodística sobre art, artistes i exposicions: de Google als museus, Roberta Bosco, periodista especialitzada en art contemporani i cultura digital; 

- La crítica demolidora i la crítica silenciosa: valoracions i posicions. Vicenç Furió, Professor d’Història de l’Art de la UB.

Dijous, 3 de juliol

- Es pot parlar de cànon artístic al segle XXI?, Pilar Parcerisas, crítica i historiadora de l’art; 

- L’artista enfront la crítica,Antoni Llena, artista; 

- Una visió personal sobre la crítica d’art, Arnau Puig, filòsof i crític d’art; 

- Del catàleg al blog: els nous canals de difusió de l’art contemporani, Omaira Beltrán, periodista i coordinadora del projecte Art Neutre?

Divendres, 4 de juliol

- La crítica d’art i el seu futur com a mediació, Àlex Mitrani, Doctor en Història de l’Art, professor a Eina i vicepresident de l’ACCA; 

- La crítica d’art feta des de i per a Catalunya: l’experiència de la revista Bonart, Ricard Planas, director de la revista Bonart; 

- Taula rodona. La crítica i el valor en l’art, amb David G. Torres, crític d’art i comissari d’exposicions,Carolina Rosich, periodista de la secció de Cultura de TV3, Jordi Fulla, artista plàstic, Chus Roig, galerista, i Antoni Perna, director del Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet.

Per a informació i inscripcions podeu trucar al 93 877 77 45 o bé escriure’ns un correu electrònic a museu@larsa-montserrat.com.

Opcions:

Opció A: assistència al curs 120 euros.

Opció B: assistència al curs (dinar inclòs) 146 euros.

Opció C:

- assistència al curs amb allotjament en pensió completa en apartament compartit 209 euros.

- assistència al curs amb allotjament en pensió completa en apartament individual 225 euros.

- assistència al curs amb allotjament en pensió completa en habitació a l'Hotel Abat Cisneros 239 euros.

El curs tindrà lloc a la Sala del Venerable de l'Hostal Abat Cisneros.

Aparcament gratuït.

Per a més informació o matrícula, contacteu al telèfon: 34 93 877 77 45 o a l'e-mail museu@larsa-montserrat.com

L'assistència al curs és validable per crèdits de lliure elecció per als alumnes de Llicenciatura (2,5 crèdits) i de Grau (1 crèdit) de la Universitat de Barcelona.

08199 Abadia de Montserrat  
http://www.museudemontserrat.com

Entrades populars