Cicle de conferències al Reial Cercle Artístic de Barcelona #conferències #ca



Cicle de conferències al Reial Cercle Artístic de Barcelona.
L'entrada és  lliure i gratuïta.

En la primera xerrada que es farà el dia 7 de maig, l'investigador Jordi Salat parlarà de les verges negres i del seu sentit artístic, el seu simbolisme universal, el seu sentit original i de la seva manipulació. Jordi Salat dóna una explicació original i diferent sobre el significat de les verges negres. Aquesta nova visió de l'assumpte requereix un canvi de mentalitat cultural que va del patriarcat al matriarcat, i també comporta una configuració de les identitats nacionals basada en principis matriarcals i zodiacals que, dins el model patriarcal dominant actualment, no coincideixen sempre amb les fronteres dels Estats tal i com els coneixem avui en dia. 

Les investigacions de Jordi Salat, d'altra banda, es fonamenten en les ja realitzades per Josep Maria Xirinacs al seu llibre "Subjecte", on parla de la dialèctica entre "patriarcat" i "matriarcat", que és el tema de fons d'aquests cicle de conferències. Xirinacs també va tractar sobre la deessa anomenada Tiamat, que, en el seu sentit, es relaciona amb un sentit heterodox atribuït a les verges negres.

Agenda de Conferències:

Dimecres 7 de maig de 2014 a les 19:30H
Les verges negres de Catalunya i Europa, sentit artístic i simbolisme universal.A càrrec de Jordi Salat

Estudià Psicologia i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Ha participat en el llibre "A Mossèn Dalmau. D'un home, d'un temps, d'un país"(Edicions la Magrana, 1997), ha editat "Les quatre columnes catalanes" (Llibres de l'Índex, 2004), "Vernaclística" (2013), "A les fosques" (2013).

Parlarà del simbolisme, sentit artístic, devoció religiosa i patrona nacional o nacionalista en determinats moments històrics; i, de la seva hipotètica relació amb les cultures megalítiques, matriarcals, divinitats zodiacals paganes, la cultura egípcia, mesopotàmica, precolombina i hindú. Projectarà imatges de diverses icones de verges negres de Catalunya com són les de Nostra Senyora de la Mercè de Barcelona, i les de: Montserrat, Girona, Puigcerdà, Montgrony i Solsona entre d'altres. Més informació: http://www.jordisalat.cat

Dijous 15 de maig de 2014 a les 19:30H
" La desconeguda dea dels Druides Ibers"A càrrec de Ignasi Puig

Crític d'art, director de diverses revistes d'art, ha fet més de 200 exposicions a nivell internacional, treballà per Salvador Dalí al castell de Púbol. Especialista en l'Art Iniciàtic Català, expert en druïdisme iber i càtars iniciàtics. Ha escrit més de 22 llibres: "El Dalí paranormal", " Sert, 13 años en Palamós. El secreto maestro de Dalí", "El enigma Andreas Faber-Kaiser", " Miró y los druidas", "Joan Ponç y los cátaros", "Gaudí, rosacruz y martinista", "Art místic català".

Parlarà de la cultura dels druides i la seva relació amb l'esperit, llengua, cultura i històrica catalana i de Catalunya, els seus llocs de poder, la seva concepció cultural i influència en la història contemporània, de la deessa Pirene i de l'arcà símbol veritable de Catalunya que caldria recuperar. 



"Arqueologia del matriarcat en el Perú antic"A càrrec de Alex Guerra Terra

Historiadora, arqueòloga i escriptora. Autora dels llibres "Rongorongo" i "La sombra de Gaudí". Parlarà dels principals descobriments arqueològics de les últimes dècades al Perú , els quals confirmen la supremacia de la dona en aquelles societats prehispàniques. Les excavacions de Lambayeque i La Libertad han estat reveladores: "El Señor de Úcupe" que segons nous descobriments no era un home, la "Sacerdotisa de Chornancap", la "Dama de Cao" coneguda com la "Dama de los tatuajes", la "Sacerdotisa de San José de Moro" de la vall de Jequetepeque, i la troballa més recent, feta a la tomba reial de Wari a Huarmey, posa de manifest la importància del rol de les dones en aquestes cultures del nord del Perú constituint veritables matriarcats. 



Dimecres dia 28 de maig de 2014 a les 19:30H
Les arrels matriarcals dels pobles catalans
A càrrec d' Esther Borrell

Llicenciada en geografia i història per la Universitat de Girona. Ha dut a terme estudis en el Departament d'Estudis de Dones de la Universitat d'Insbruck amb la catedràtica en política i etnografia Claudia von Werholf. Estudis de Filosofia de la cultura a la Universitat Humboldt a Berlin. És investigadora de la història i la etnologia de les dones i ha publicat les obres "Presoneres del Progrés" (1999) i "Les tres mares: Les arrels matriarcals dels pobles catalans" (2006) a Pagès Editors.  Parlarà sobre els símbols de la Gran Mare i sobre les petges de les cultures matriarcals als Països Catalans. 

Més informació: https://www.facebook.com/events/280596305442797/?ref_dashboard_filter=upcoming

Reial Cercle Artístic de Barcelona
C/. Arcs, núm 5 08002 BARCELONA 
(davant de la catedral, final Av. Portal de l'Àngel)
http://www.reialcercleartistic.cat/jm/

Entrades populars