Hinterlandmark: una dècada d'art a Addaya #exposicions #ca

Hinterlandmark celebra els primers deu anys de trajectòria de Addaya Centre d'Art Contemporani. L'exposició està comissariada per Alex Brahim a partir de la col·lecció de Addaya, la qual inclou obres desenvolupades pels artistes durant les seves residències en el centre, obres realitzades per artistes residents però concebudes fora de la seva estada, així com obres d'altres autors, adquirides al llarg d'aquests anys.

Hinterlandmark sorgeix d'un joc de paraules on s'entrecreuen els vocables anglesos hint (pista, indici, al·lusió...) i landmark (fita, punt de referència), amb l'alemany hinterland (terra posterior), en una clara al·lusió a la situació i la trajectòria de Addaya: un lloc perifèric, en un poble de cinc mil habitants dins d'una illa, però que revesteix un particular valor i gran pes simbòlic per als artistes, col·leccionistes i públic que es relacionen amb la seva iniciativa.

Una àrea d'influència que ha facilitat el pas d'autors nacionals i estrangers i que ha permès a Addaya, alhora galeria i centre d'art, obrir-se a les fires nacionals i a noves aliances amb diferents agents i entitats. Aquesta petita aturada en el camí, a portes d'una nova etapa, recull una selecció representativa de l'espectre de trajectòries, temàtiques i formats artístics que han acompanyat una construcció sempre en obert procés.

La mostra, dividida en dos blocs, a més d'ocupar les instal·lacions de Addaya, tindrà seu també al Casal Son Tugores i podrà veure's fins al 14 de juny. Tot i que no és un inventari raonat, sí es tracta d'una àmplia mostra de les obres que al llarg d'aquesta dècada han anat afegint-se a la col·lecció Addaya. Pintures, fotografies, instal·lacions, dibuixos, escultures i vídeos, un compendi que il·lustra, com un correlat, la història mateixa del centre, establint marcs de relació entre les peces, permetent albirar patrons i variacions tant temàtics com a formals a l'interior del conjunt. La primera part de la mostra, sota el títol mateix de hinterlandmark, ocuparà totes les sales d'exposició de Addaya, traçant un recorregut per diverses visions sobre la relació entre espai físic i presència humana. D'exteriors oberts a entorns domèstics, de l'absència del subjecte a la autorepresentació, de la documentació a la posada en escena, de l'anonimat o la ubiqüitat a referències específiques de l'entorn i les persones d'Alarò i Mallorca, hinterlandmark emfatitza en la construcció de tot fenomen abastat per la representació –fins i tot la corporalitat o el paisatge, presumptament naturals- com un artefacte cultural.

Per la seva banda (el) pavelló, situat en el Casal Son Tugores, fa amb el seu títol referència a l'amplitud de l'espai que l'acull i a la idea mateixa de pavelló, recurrent en els magnes esdeveniments artístics de representació oficial. Allà es
reuneix una selecció de peces que, entre el literal i l'al·legòric, versen sobre instàncies concretes enteses per endavant com a construcció social i cultural: el consum, el bèl·lic, els mitjans, l'esport, el popular, l'intel·lectual o les referències pròpiament meta-artístiques.

Un total de 43 autors i més de 55 obres que rendeixen compte d'aquests deu anys de producció de context, aprenentatge i intercanvi en, i des de Addaya. Una dècada de compromís amb l'art contemporani i amb una narrativa generacional: la de la creació de coneixement i valor en temps present; "sent", a través de la participació activa en un aquí i un ara. 

Artistes presents en hinterlandmark:

Aggetelek / Alba Navas / Alberto García Alix / Andrés Senra / Arantxa Boyero Aurelio Ayela / Radamés "Juni" Figueroa / Toni Crabb / Carlos Pazos / David Crespo / Dionísio González / Eduardo Infante / Fernando Bayona / Florencia Rojas / Gabriela Bettini / Gisela Ràfols / Hugo Alonso / Javier Chozas
Miguel Ángel Molina / Vicky Méndiz / Bettina Bachem / Jorge García / Juan Pablo Meneses / Mariana Sarraute / Juan Carlos Martinez / Sito Mújica / Santiago Morilla / Jennis Li Cheng Tien / Santiago Ydáñez / Sergio Belinchón / Ting Ting Cheng / Jorge Fuembuena / Manuel Antonio Domínguez / Yin Xiuzhen
Paz Alcoverro / Paco y Manolo / Rita Rodríguez / Yaiza Nicolás / Nauzet Mayor / Xavi Muñoz / Rocío Verdejo / Llorenç Ugas Dubreuil / Fermín Díez de Ulzurrun.

Projecte comissariat per Àlex Brahim a partir de les obres d'Addaya Col·lecció.

Dates exposicions: Fins al 14 de juny 2014

Addaya Centre d'Art Contemporani
C/ Alexandre Rosselló, 10
07340 Alaró Mallorca
www.addaya-art.com

Horaris /
Dimecres a dissabte: 10'30h - 13'30h; 17'00h-20'30h

Entrades populars