La Fundació Antoni Tàpies activa l'activitat 'Taking a Shoe for a Walk' #exposicions #ca


Taking a Shoe for a Walk
Del 6 a l'11 de maig de 2014
Fundació Antoni Tàpies

Responsable de la reinvenció: Virginia Librado
En el marc de l'exposició: Allan Kaprow. Altres maneres

Cansat del terme happening, cada vegada més carregat de significats, i conscient de l'evolució que pateix el seu treball des dels grans happenings de principis de la dècada de 1960 fins als esdeveniments de petit format que comença a desenvolupar, Allan Kaprow decideix adoptar l'any 1968 un terme de Michael Kirby, activitats, assumint que l'aspecte més important d'aquestes obres és l'acció i que "fer" és el que els atorga significat.

Des de principis de la dècada de 1970 el treball de Kaprow se centra en el desenvolupament d'activitats que podríem definir com a instruments per a l'acció i eines per a l'autoconsciència. Són obres cada vegada "menys abstractes, menys conceptuals en les implicacions, més personals i més accessibles als sentiments dels individus". En la majoria dels casos es desenvolupen en ambients íntims, quotidians, entre grups reduïts, i acaben no quan s'acaba l'acció, sinó quan els participants posen en comú l'experiència.

La posada en comú és una de les eines que Allan Kaprow pren dels grups feministes en els quals participa amb la seva primera dona, Rachel Vaughan, principalment a la Womanhouse de Los Angeles, fundada l'any 1972 pels seus col·legues del recentment creat programa d'art feminista al California Institute of the Arts (CalArts) i que consistia en una experiència comunitària artística que buscava posar de relleu les experiències de les dones.

En paraules de Kaprow aquest és un dels moments de major evolució del seu treball, i el porta a adoptar noves eines: "una de les formes que vaig adoptar a partir de les pràctiques de conscienciació feminista va ser la forma d'un grup de persones assegudes en cercle que comparteixen les seves experiències personals sense ser interrompudes o qüestionades. Fins aquell moment mai no havia proporcionat una forma als esdeveniments i les activitats anteriors perquè la gent compartís la seva experiència quan havien acabat una peça". Aquest fet de compartir experiències com a instrument per interioritzar el significat de les activitats esdevé un aspecte fonamental del seu treball, i connecta amb la idea de la "política del que és personal", una idea també clau a l'hora d'explicar la relació entre l'art i la vida.

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

Entrades populars