L'art negre de Kerry James Marshall a la Fundació Antoni Tàpies #exposicions #inauguracions #ca

Kerry James Marshall, Nude (Spotlight) (Nu (Focus)), 2009. Cortesia Defares Collection, Països Baixos.

11 juny - 26 octubre 2014
Kerry James Marshall. Pintura i altres coses
Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

Inauguració: dimarts, 10 de juny de 2014, a les 19.30 h. 

Kerry James Marshall. Pintura i altres coses és l'exposició més important realitzada a Europa de l'obra de l'artista estatunidenc (Birmingham, Alabama, 1955).

Autor d'una obra figurativa de relleu, l'obra de Kerry James Marshall versa sobre la identitat −nacional, de gènere i, sobretot, racial−, i respon a una recerca amb l'objectiu de contextualitzar l'experiència afroamericana en la situació sociopolítica actual. Si bé evidencia el que l'artista anomena "buit en el banc d'imatges", i el qüestionament dels sistemes de legitimació existents, la seva pintura va més enllà de la denúncia. Tècnicament complexa, i arriscada en la invenció de noves imatges que contribueixen a omplir aquell buit, s'inspira tant en la cultura popular −el cinema i, de manera especial, el còmic− com en l'art.

L'abast de l'exposició a la Fundació Antoni Tàpies es complementa amb una àmplia col·lecció personal de retalls d'imatges aplegades per l'artista que formen un dipòsit de referències sobre la representació negra en l'art i la cultura en general. L'interès de Marshall en aquestes imatges no és només, de fet, una qüestió de representació formal o fins i tot narrativa. Per ell, l'amplitud de mitjans de comunicació visual que utilitza té també una dimensió especulativa; la creació d'imatges esdevé un lloc per fer algunes de les preguntes més profundes i perdurables de l'art.

La mostra, dividida en dues seus, es presenta alhora. Al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía se centra en les obres històriques i en la pintura, mentre que a la Fundació Antoni Tàpies fa èmfasi en obres més recents, i no només en la pintura, sinó també en mitjans com ara la fotografia, el vídeo i la instal·lació.

Comissari: Nav Haq

Organitzen: 

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Anvers
Kunsthal Charlottenborg, Copenhaguen 
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid 
Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255 
08007 Barcelona