L'art negre de Kerry James Marshall a la Fundació Antoni Tàpies #exposicions #inauguracions #ca

Kerry James Marshall, Nude (Spotlight) (Nu (Focus)), 2009. Cortesia Defares Collection, Països Baixos.

11 juny - 26 octubre 2014
Kerry James Marshall. Pintura i altres coses
Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

Inauguració: dimarts, 10 de juny de 2014, a les 19.30 h. 

Kerry James Marshall. Pintura i altres coses és l'exposició més important realitzada a Europa de l'obra de l'artista estatunidenc (Birmingham, Alabama, 1955).

Autor d'una obra figurativa de relleu, l'obra de Kerry James Marshall versa sobre la identitat −nacional, de gènere i, sobretot, racial−, i respon a una recerca amb l'objectiu de contextualitzar l'experiència afroamericana en la situació sociopolítica actual. Si bé evidencia el que l'artista anomena "buit en el banc d'imatges", i el qüestionament dels sistemes de legitimació existents, la seva pintura va més enllà de la denúncia. Tècnicament complexa, i arriscada en la invenció de noves imatges que contribueixen a omplir aquell buit, s'inspira tant en la cultura popular −el cinema i, de manera especial, el còmic− com en l'art.

L'abast de l'exposició a la Fundació Antoni Tàpies es complementa amb una àmplia col·lecció personal de retalls d'imatges aplegades per l'artista que formen un dipòsit de referències sobre la representació negra en l'art i la cultura en general. L'interès de Marshall en aquestes imatges no és només, de fet, una qüestió de representació formal o fins i tot narrativa. Per ell, l'amplitud de mitjans de comunicació visual que utilitza té també una dimensió especulativa; la creació d'imatges esdevé un lloc per fer algunes de les preguntes més profundes i perdurables de l'art.

La mostra, dividida en dues seus, es presenta alhora. Al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía se centra en les obres històriques i en la pintura, mentre que a la Fundació Antoni Tàpies fa èmfasi en obres més recents, i no només en la pintura, sinó també en mitjans com ara la fotografia, el vídeo i la instal·lació.

Comissari: Nav Haq

Organitzen: 

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Anvers
Kunsthal Charlottenborg, Copenhaguen 
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid 
Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255 
08007 Barcelona

Comentaris

Entrades populars