Obrint Self-Service: Conversa amb Ricardo Basbaum en streaming a la Fundació Tàpies #ca #conferències

Obrint Self-Service
Una conversa de Bulegoa z/b amb Ricardo Basbaum a partir d'un happening d'Allan Kaprow.

Divendres 9 de maig de 2014, de 10:00 a 14:00 h
Retransmissió via streaming des Bulegoa z/b de Bilbao a la Fundació Antoni Tàpies.

En el marc de l'exposició Allan Kaprow. Altres maneres de la Fundació Antoni Tàpies, tindrà lloc la conversa amb Ricardo Basbaum, realitzada públicament a l'espai de Bulegoa z/b de Bilbao, que es retransmetrà el 9 de maig via streaming a la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona. El punt d'inici d'aquesta conversa serà l'informe de Self-Service, el qual conté entre d'altres materials la partitura inicial. Els materials resultants (vídeo, àudio de la conversa i documentació fotogràfica), que s'han d'entendre com un nou informe de Self-Service (1966), redactat el 2014, romandran a la Fundació Antoni Tàpies i Bulegoa z/b per a la consulta pública. També es podrà participar de la conversa amb Ricardo Basbaum a través de TV-tron.

Dos són els elements amb els quals es compten per aquesta reinvenció de Self-Service (Autoservei): el seu informe i el temps transcorregut entre 1966 i 2014. L'informe d'una dotzena de pàgines mecanografiades ens arriba intacte i aïllat, de manera semblant a com ho farien els continguts d'una càpsula del temps, aquest invent modern que va viure un dels seus moments d'esplendor en la dècada de 1960. En aquesta mateixa dècada, el happening proposava, en la recerca de dissolució de l'art en la vida, traslladar a l'art la simultaneïtat d'estímuls i percepcions de l'experiència quotidiana. La càpsula temporal també jugava amb la idea de temps. El seu objectiu era però fer un salt, enviar a la posteritat un catàleg resumit del seu moment històric que servís als historiadors del futur.

Obrint Self-Service (Autoservei, 1966) el 2014 proposa prendre el símil de la càpsula del temps per reinventar el happening de Kaprow. Hem convidat a Ricardo Basbaum a ajudar-nos a obrir i a desplegar Self-Service mig segle més tard a través d'una conversa pública en l'espai de Bulegoa z/b a Bilbao. La perspectiva que adoptarem davant l'objecte trobat dins de la càpsula temporal no serà necessàriament la de l'arqueòleg que busca interpretar el passat a través dels objectes que en sobreviuen, sinó la dels qui prenen aquests objectes perquè els ajudin a donar compte i sentit del moment en què viuen.

La invitació a l'artista brasiler no és casual. Ell mateix ha citat en ocasions a Kaprow com a referent. Són diverses les qüestions que Basbaum comparteix amb l'artista que el 1966 va idear Self-Service: la confluència en els seus projectes d'elements purament conceptuals, vinculats a les formes d'interacció social i a l'experiència sensorial, el desbordament de la seva pràctica a àmbits com el discursiu o la pedagogia, la formació de comunitats provisionals a través de les dinàmiques dels jocs, l'ús d'estratègies de comunicació i estratègies participatives, etc . En qualsevol cas, el que els dos tenen en comú és el fet d'interrogar el rol social de l'art, la naturalesa de l'experiència artística i el desenvolupament de formes de resistència des de la pràctica.

El que sí que canvia entre els dos artistes és el seu moment històric. El moment en el qual Basbaum comença a treballar, al Brasil post-dictatorial de les dècades de 1980 i 1990 a punt d'integrar-se en les xarxes globals de l'economia del capitalisme avançat, és diferent del moment tardo-modern dels Estats Units de les dècades de 1960 i 1970. De fet, i això resulta especialment interessant per a aquesta proposta de re-invenció, aquest assumpte, el de les línies de fractura del re-ordenament geopolític mundial a finals de la dècada de 1980, és una qüestió sobre la qual Basbaum ha reflexionat en diverses ocasions.

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

Entrades populars