Inauguració de 'Esporgats' d'Antònia Del Rio a l'Arts Santa Mònica

Exposició:

CICLE EXPOSITIU BLANC SOTA NEGRE. 
TREBALLS DES DE L'IMPERCEPTIBLE /4

ANTÒNIA DEL RIO. 'ESPORGATS'
01.07 - 14.09.2014
Arts Santa Mònica, Barcelona

Inauguració: Dimarts 1 de juliol de 2014 a les 19.00 h. 

Blanc sota negre explora un seguit de desplaçaments en obres i processos creatius que incorporen l'el·lipsi, les discontinuïtats, els silencis, els buits, el dubte o l'errada. Els treballs de Blanca Casas Brullet, Mar Arza, Freya Powell, Antònia del Rio, Isabel Banal i Mireia Sallarès reorienten l'espai de la pàgina en blanc, gran motiu androcèntric de la creació que ha forjat l'imaginari de la modernitat artística. Les seves invencions simbòliques obren vies que nodreixen un altre relat de la creació i la política des de les formes que, sovint, romanen imperceptibles.
 
Esporgats és un recorregut entre dos projectes d'Antònia del Río que comparteixen com a marc de treball aquest món heretat, observant-lo des dels marges de materials sobrants que delimiten la seva forma. D'una banda, Xiu-xius en blanc. La biblioteca absent (2011) instal·la parets d'estanteries difícilment perceptibles i un horitzó de lloms blancs on reposen llibres silenciats, oblidats, esdevinguts illegibles. De l'altra, després d'edicions prèvies realitzades a partir de fons bibliotecaris, la tercera realització del projecte Esporgats (2014) apilona una sèrie de materials sostrets a la circulació i privats de venta consistents en muntanyes de catàlegs d'artistes, d'exposicions col·lectives i pósters de promoció cultural de reconeguts pintors catalans editats, des dels anys 90, pel departament de cultura i el mateix centre d'art on s'exposen.
 
Dins del mateix espai, la contigüitat entre les biblioteques blanques de llibres absents i la massiva acumulació de catàlegs esporgats, testimonis restants d'un capítol recent de la política cultural catalana que desapereixeran al llarg de l'exposició, és perturbadora.

Antònia Del Río (Capdepera, Mallorca, 1983) viu i treballa a Barcelona. Llicenciada en Belles Arts i màster en Produccions artístiques i recerca per la Universitat de Barcelona, el seu treball ha estat exposat en diversos espais i seleccionat en convocatòries com Can Felipa Arts Visuals, Centre d'Art Tecla Sala, Capella de Sant Roc de Valls, Biennal de Valls o, entre d'altres, el Museu d'art modern i contemporani Es Baluard.
 
El 2010 va ser l'artista seleccionada al projecte Triangle del Consell de Mallorca i va rebre la beca de producció de la Fundació Suñol en col·laboració amb el postgrau en Art i contextos intermèdia (master PAIR), per realitzar el projecte Xiu-xius en blanc. La biblioteca absent, Nivell Zero Fundació Suñol (2011).
 
Compagina la seva tasca creativa treballant a Experimentem amb l'ART com a responsable de la programació i la residència d'artistes.
 
 
Blanc sota negre. Treballs des de l'imperceptible és un programa d'exposicions i conferències a cura d'Assumpta Bassas i Joana Masó. Amb la col·laboració de Maria José González i Montse Romaní.
 
Cicle Corrent altern és un conjunt de trobades, ressonàncies i desbordaments, vinculats a les exposicions que s'aniran difonent al llarg de la programació.
 
Cicle Entremestres: Tallers d'artistes visuals i professores és una programació conduïda per les artistes participants i dirigida a docents.

Amb la col·laboració de: Centre dona i literatura; Càtedra UNESCO "Dones; desenvolupament i cultures" de la Universitat de Barcelona; DUODA Centre de recerca de dones, UB; IFB – Institut Francès de Barcelona; Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya; Consorci de Biblioteques de Barcelona; Els Juliols, UB; La Bonne – Centre de cultura de dones Francesca Bonnemaison.

Activitat relacionada amb l'exposició
Esporgats d'Antònia del Río - Planta baixa - 01.07.2014 / 19h

Organitza:
Arts Santa Mònica - Departament de Cultura

Arts Santa Mònica
La Rambla, 7

#exposicions #inauguracions #ca 


Entrades populars