POWER PIXELS 2014: MIGUEL CHEVALIER A LA FUNDACIÓ STÄMPFLI




Power Pixels 2014 és una mostra de les darreres recerques artístiques de Miguel Chevalier mitjançant diferents instal·lacions virtuals i una sèrie d'obres fixes. El fil conductor de l'exposició és el píxel, punt fonamental de tota imatge digital i motiu recorrent del treball de l'artista. Equivalent a la pinzellada pictòrica, el píxel ampliat, fix o en moviment, esdevé autònom i crea universos abstractes impregnats de poesia.

La instal·lació central de l'exposició, L'origen del món, cobreix una de les parets de la Fundació amb una capa de píxels que evolucionen cap a l'infinit. Aquesta obra de realitat virtual generativa i interactiva s'inspira en la biologia, en els microorganismes i en els autòmats cel·lulars. Les cèl·lules es multipliquen en abundància, es divideixen, es fusionen, proliferen a un ritme ara ràpid, ara lent. Tot es combina, es disgrega i es deforma amb una rapidesa absoluta. Aquests universos orgànics s'uneixen a universos constructivistes de píxels en 60 quadres successius.

Els quadres de megapíxels inestables blancs i negres llisquen progressivament cap a espirals de colors vius i saturats que s'arremolinen, tot executant veritables coreografies. Món orgànic o pixelat, aquest univers artificial sembla trobar-se amb el de la vida. És un nou barroc tecnològic que dóna forma a allò informe i que es troba en renovació constant.

El desplaçament de l'espectador crea pertorbacions, oscil•lacions, fluctuacions i la visió de turbulències en la trajectòria d'aquestes cèl·lules. Les corbes sinuoses que ondulen tenen reminiscències dels paradisos artificials dels anys 70 i creen experiències visuals inèdites que fan pensar en universos psicodèlics. Aquesta instal·lació també recorda el moviment del mar Mediterrani que bressa Sitges, així com les formes corbades, els colors vius i la lluminositat de l'arquitectura de Gaudí.

Aquestes creacions digitals es complementen amb diverses obres penjades o en pantalla, com ara les obres lluminoses Píxels infinits, que conviden l'espectador a submergir-se en un univers de llum infinit.

En aquesta exposició es presenten per primera vegada quatre escultures noves, titulades Radiolaris. Aquestes creacions parteixen de l'observació de la naturalesa i, en concret, del plàncton animal microscòpic: els radiolaris. Aquestes meravelles de la naturalesa van deixar impressionats molts científics del segle XIX, com ara Ernst Haeckel, que va estudiar-ne nombroses espècies. Miguel Chevalier trasllada la geometria d'aquestes formes extraordinàries a l'univers numèric i presenta quatre escultures diferents creades mitjançant la tècnica de la impressió en 3D. Considerada com la nova revolució industrial, la tecnologia d'impressions en 3D permet materialitzar universos virtuals i crear formes complexes a imatge dels radiolaris.

L'exposició ens empeny cap a un univers on predomina la força del píxel, i en el qual s'afegeix la força del vòxel (el píxel en 3D), a l'escultura Cos de píxels: el pensador.

Fundació Stämpfli. Fins al 12 d’octubre de 2014

HORARI D’HIVERN: De l’1 d’octubre al 30 de juny
Divendres: de 15.30 a 19h.
Dissabtes: de 10 a 14h. i de 15.30 a 19h.
Diumenges i festius: d’11 a 15h.

HORARI D’ESTIU: De l’1 de juliol al 30 de setembre
Dijous i divendres: de 16 a 20h.
Dissabtes, diumenges i festius: d’11 a 20h.

Més informació


#exposicions

Entrades populars