'Núvol i Cadira' d’Antoni Tàpies, candidata a escultura universal de Barcelona



"Núvol i Cadira", d'Antoni Tàpies, ubicat a la fundació d'aquest artista al carrer Aragó, ha estat nominat avui candidat a convertir-se en una de les "10 escultures universals a Barcelona", en el marc de la campanya que l'organització Capital de la Cultura Catalana està desenvolupant amb l'objectiu de promocionar el patrimoni escultòric de Barcelona  i, posteriorment, projectar les 10 escultures elegides per votació ciutadana en l'àmbit nacional i internacional.
 
Amb la intenció d'elevar l'altura de l'edifici que acull la Fundació Antoni Tàpies, que havia quedat tancat entre les parets mitgeres de les cases contigües, i per subratllar-ne la nova identitat, va ser necessària una intervenció d'Antoni Tàpies, que va donar lloc a l'escultura que corona l'edifici, titulada "Núvol i Cadira", realitzada amb la col•laboració tècnica de Pere Casanovas. Aquesta escultura, suspesa sobre vuit llargues jàsseres volades que segueixen l'ordre estructural de la façana, està realitzada en tub d'alumini anoditzat amb anodal de plata i tela metàl•lica d'acer inoxidable. L'escultura representa un gran núvol del qual sobresurt una cadira -un motiu recurrent en l'obra de Tàpies-, la qual, vista en aquest context, fa referència a una actitud meditativa, de pensament i contemplació estètica. L'escultura, que no s'imposa a la façana, sinó que d'alguna manera la sobrevola per tal de no restar-li personalitat, s'ha constituït com a emblema de la Fundació.
 
Fins ara, han estat nominades a "escultura universal a Barcelona":
 
"A Pau Casals" (1976) d'Apel.les Fenosa
"Cristòfol Colom" (1888) de Rafael Atché
"Dona i ocell" (1983) de Joan Miró
"El Desconsol" (1907) de Josep Llimona
"El Drac" (1903) d'Antoni Gaudí
"El Gat" (1987) de Fernando Botero
"La Deessa" (1910) de Josep Clarà
"La República" (1934) de Josep Viladomat
"Monument Homenatge a Picasso" (1983) d'Antoni Tàpies
"Núvol i Cadira" (1990) d'Antoni Tàpies
 
A la campanya "10 escultures universals a Barcelona", que es desenvolupa en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Barcelona 2014, hi poden participar tots els ciutadans que ho desitgin. Fins avui, dia 30 de setembre, qualsevol ciutadà podrà presentar propostes de candidatura. Per a fer-ho haurà d'enviar un correu electrònic a info@ccc.cat detallant l'escultura que es presenta. Posteriorment el conjunt d'elements candidats es posaran a votació ciutadana i les deu més votades es convertiran en "10 escultures universals a Barcelona".
 
Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats de l'àmbit lingüístic català:
 
2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany/Principat d'Andorra
2012: Tarragona
2013: Ripoll
2014: Barcelona
2015: Vilafranca del Penedès
2016: Vic
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.
 
Organització Capital de la Cultura Catalana
Ronda Universitat, 7
08007 Barcelona
www.ccc.cat
www.facebook.com/capitalculturacatalana
twitter.com/culturacatalana

#premis #ca #fires
 

Entrades populars