Presentació de les propostes didàctiques del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Aquest dissabte 6 de setembre a les 10:00 h, al Museu Arqueològic de Tarragona (plaça del Rei, 5) tindrà lloc la jornada de presentació de les propostes didàctiques i de serveis del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per aquest nou curs amb el següent programa:
           

·       10:00: Arribada i lliurament de materials i benvinguda

·       10:30: Presentació del projecte educatiu del MNAT amb les noves propostes

·       11:15: Pausa-cafè

·       11:30: Recorregut per les sales permanents del Museu Arqueològic amb la presentació dels materials dels diferents tallers

·       13:15: Visita a l'exposició temporal "Històries de tocador"

·       14:00: Visionat de l'audiovisual Tarraco, ciuitas ubi uer aeternum est (Tàrraco, la ciutat on la primavera és eterna) (optatiu)

 
L'educació ocupa l'espai central dels programes d'acció i de programació del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Per al MNAT la tasca educativa dels museus –i, per extensió, del patrimoni- és una de les funcions i responsabilitats irrenunciables, un compromís amb el seu context i amb el seu entorn social. Conceben el patrimoni com un espai privilegiat per al desenvolupament de la cultura i de l'educació de la ciutadania i és en aquest convenciment  on s'assenta la seva programació i el seu ideari.

És per això que, com cada any, el MNAT organitza aquesta jornada de contacte amb el món de l'educació, que ens dóna la possibilitat de comentar i compartir interessos i objectius, alhora que presentar les novetats i propostes a l'entorn del patrimoni que gestiona el museu.

Amb el lema "Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: un viatge a la cultura romana", el MNAT presenta tot un seguit d'activitats i recursos que volen facilitar el coneixement d'una part de la nostra història, així com oferir al conjunt de la societat diferents propostes amb l'objectiu de difondre el patrimoni conservat de la ciutat romana de Tàrraco i de la seva àrea d'influència.

Durant el curs passat van utilitzar els diferents serveis que ofereix el MNAT 33.088 escolars, dels quals 7.306 van realitzar alguna de les 312 activitats educatives monitorades que es van portar a terme.

Enguany el MNAT posa en marxa, com a novetat, un nou taller –Centcelles, un còmic en mosaic!, al conjunt monumental de Centcelles (Constantí)-, i un ventall de Visites comentades als diferents centres que depenen del MNAT –Museu Arqueològic, Necròpolis Paleocristiana-El món de la mort a Tàrraco, Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i Vil·la romana de Centcelles (Constantí)-, en diferents idiomes i dirigides a diferents tipus de públics i objectius.

Aquest treball educatiu, de formació i de difusió a partir del patrimoni no seria possible sense una mirada de complicitat i treball col·laboratiu. El MNAT ha estat i està amatent a promoure i a participar en espais de desenvolupament de projectes per a l'educació i la formació que generin sinèrgies i actuacions amb d'altres agents socials. Un exemple és el projecte "Centcelles, el nostre objectiu", que té com a centre d'acció el conjunt monumental de Centcelles, desenvolupat en col·laboració amb l'Ajuntament de Constantí, la participació de tots els centre educatius d'aquesta població –les Escoles d'Educació Primària Centcelles i Mossèn Ramon Bergadà, el Col·legi Turó i l'Institut Constantí– i que compta amb el patrocini de l'empresa Repsol. Un projecte que ha merescut el Premi Didascàlia en la XXII edició dels Premis Auriga, concedits per la revista Auriga, l'única publicació en català dedicada a la divulgació de la tradició clàssica a Catalunya.

O el desenvolupament a Tarragona del Projecte wikiArs, en col·laboració amb l'Associació Amical Wiquimedia i l'Escola d'Art i Disseny a Tarragona, per a la realització –per part dels estudiants de l'EADT a través d'un conveni de pràctiques i l'assessorament del MNAT–, d'imatges il·lustratives de temes històrics que puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

Posar el coneixement a l'abast de tothom. Promoure l'educació. Fent-ho amb una visió compromesa del patrimoni, que faci d'aquest un element fonamental per al desenvolupament territorial, que faciliti la seva utilització, en la qual tinguin un lloc destacat els objectius educatius, de formació personal i de col·laboració en un projecte social, equilibrat, igualitari, democràtic i participatiu. Aquestes són algunes de les finalitats que persegueix el projecte educatiu del MNAT.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Av. Ramón y Cajal, 82
43005 Tarragona
www.mnat.cat

#familiar #tallers #ca

Entrades populars