El PAMM de Miami acull una gran exposició retrospectiva d'Antoni Tàpies


Pérez Art Museum Miami (PAMM)

L'obra d'Antoni Tàpies serà protagonista aquest 2015 del panorama museístic dels Estats Units. A partir del proper divendres 6 de gener i fins al 3 de maig de 2015, serà possible visitar l'exposició Tàpies. From Within al principal centre d'art de l'estat de Florida, el Pérez Art Museum Miami (PAMM). Aquesta exposició, organitzada per la Fundació Antoni Tàpies en col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, és una versió reduïda de la mostra que ja es va poder veure a Barcelona l'estiu del 2013 , titulada Tàpies. Des de l'interior, i que va permetre accedir a més d'un centenar d'obres de l'artista repartides entre les seus dels dos museus.  
 
Comissariada per l'exdirector de la Tate, Vicent Todolí, aquesta retrospectiva ofereix una visió singular de la pràctica artística revolucionària de Tàpies, el qual fusionava materials empobrits amb símbols de la cultura oriental i occidental. L'exposició presenta una visió íntima i poc comuna de la seva obra, a través d'una selecció d'obres procedents exclusivament de la seva col·lecció privada i de la Col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

El projecte que ara es presenta als Estats Units aporta una selecció de més de 50 pintures i escultures de gran escala que representen diversos moments al llarg de la carrera d'Antoni Tàpies. L'exposició explora l'ús que va fer l'artista de materials i formes inusuals i el desenvolupament del seu llenguatge visual, que li va valer una reputació internacional com un dels pintors abstractes més reeixits de la seva generació. En aquest sentit, Tàpies. From Within ofereix un recorregut cronològic de la seva producció, que s'inicia amb els treballs que Tàpies va realitzar el 1945 per acabar amb les obres més recents, creades el 2011, un any abans de la seva mort.
 
Tàpies. From Within permet als ciutadans de Florida, per primera vegada, la possibilitat de gaudir d'una retrospectiva de l'obra de l'artista en un dels seus museus principals. Tanmateix, aquesta no és la primera retrospectiva de Tàpies als Estats Units. Són nombrosos els museus nord-americans que ja han realitzat retrospectives de l'artista al llarg de les darreres dècades del segle XX. 

L'any 1962, per exemple, va tenir lloc la primera retrospectiva de Tàpies als Estats Units, al The Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York. I l'any següent, el 1963, van acollir exposicions de l'artista el Phoenix Art Center de Phoenix, Arizona i el Pasadena Art Museum de Pasadena, Califòrnia. Durant la dècada dels setanta, el Museum of Contemporary Art de Chicago (1977) també va acollir una retrospectiva de l'artista i durant els 90 va ser el torn del Long Beach Museum of Art de Long Beach (1991), Califòrnia; del Meadows Museum de Dallas (1992), Texas; del Museum of Modern Art de Nova York (1992), que va acollir una retrospectiva d'obra gràfica i del The Solomon R. Guggenheim Museum, de Nova York (1995). També és destacable la exposició dedicada a l'artista que va acollir el Dia:Beacon de Nova York l'any 2009.
 
 
Del 6 de febrer al 3 de maig 2015
Tàpies: From Within

Pérez Art Museum Miami (PAMM)
Miami, Florida, Estats Units
 
Web de l'exposició a Miami:
http://www.pamm.org/exhibitions/t%C3%A0pies-within

#ca #museus #exposicions #artistes #patrimoni
 

Comentaris

Entrades populars