Ple a la presentació del llibre d'en Bilbeny que relaciona la sardana i l'espiritualitat de les bruixes

Imatge de sala de la presentació del llibre © Institut Nova Història, 2015.


Ple a vessar en la presentació aquest dissabte de La sardana i la religió de les bruixes, el darrer llibre de l'investigador i cap de recerques de l'Institut Nova Història, en Jordi Bilbeny,  qui va comptar amb la companyia, a la taula de ponents, de l'escriptora Patrícia Gabancho, autora del pròleg del llibre, Jan Grau i Martí, expert en cultura popular i Quim Rutllant, periodista de Catalunya Ràdio i sardanista. La sardana i la religió de les bruixes (publicat per l'editorial Librooks, 2015) és una recerca sobre l'espiritualitat arcaica i la geografia sagrada de la sardana i els seus orígens, relacionada amb les creences religioses paganes, titllades de "bruixeria" per l'Esglèsia catòlica. Per a en Bilbeny, la sardana és una d'entre les moltes tradicions catalanes que tenen les seves arrels en els ritus i celebracions pre-cristianes i són romanents d'una rica i antiga cultura que ha perviscut tot i a la persecució a que s'ha vist sotmesa per part dels poders dominants.

El 5 d'agost del 1552, a Olot, els cònsols i jurats de la Casa de l'Almoina, convocats i reunits pel nunci Pere Salvador Brugats, prohibeixen «lo ball de la sardana y altres balls deshonests». És el primer registre de l'existència de la sardana, que apareix com un ball enemic de la moral i les creences establertes per l'Església catòlica. A partir d'aquest succés, Jordi Bilbeny engega un «gran viatge a la recerca dels fets» que indaga entre els «bocins de mirall» del passat la relació entre les bruixes, conservadores de les tradicions i els cultes pre-catòlics, i la dansa catalana per excel·lència. La sardana i la religió de les bruixes és una obra exhaustiva que revela els fonaments pagans de la sardana i la persecució a què va ser sotmesa pels estaments de l'Església i les classes dominants, paral·lela a la que es va dur a terme contra la bruixeria.

De les actes dels processos inquisitorials fins a festes populars com el Ball del Cornut de Cornellà del Terri, de l'obra de poetes com Salvador Espriu a les arrels basques de la cultura ibera, Bilbeny ens embarca en un viatge per l'imaginari cultural català, sempre desvetllant les veritats que s'amaguen més enllà dels relats oficials. En la seva cerca, ens descobreix l'autèntic caràcter d'alguns dels indrets mítics de la geografia de Catalunya i, en última instància, ens porta a reflexionar no només sobre la sardana i moltes de les nostres tradicions, sinó sobre el veritable origen de la cultura catalana.

Per a l'investigador Jan Grau i Martí, el llibre de Bilbeny 'obre una caixa de trons pel fet d'atrevir-se a relacionar obertament la dansa catalana amb els rituals ancestrals' i per documentar-ho tan abastament. Per l'escriptora Patricia Gabancho, en canvi, la intuició d'en Jordi Bilbeny l'ha dut a elaborar un document que permet al lector aprofundir en l'inconscient pagà de Catalunya i recuperar la memòria de la saviesa femenina més antiga i desconeguda. També en Quim Rutllant va celebrar aquesta immersió en el passat ocult de les nostres arrels que suposa la publicació del llibre, tot i explicitant que per damunt de tot, l'important és que la sardana i els rituals populars es segueixin celebrant amb la mateixa espontaneïtat genial de les classes populars. Finalment, en Jordi Bilbeny, durant la presentació va destacar que amb aquest treball ha tractat un tema universal, que toca l'essència de l'ésser i que permet relacionar la cultura catalana amb tradicions espirituals d'arreu del planeta. 

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tesi doctoral sobre la censura aplicada als llibres d'Història moderna a Catalunya i Espanya va ser aturada per la Universitat de Barcelona per motius obvis de contigut. És el fundador de l'Institut Nova Història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d'Amèrica, així com de llibres de poesia i assajos de temàtica diversa. L'any 2014 va publicar la reedició de Brevíssima relació de la destrucció de la història amb Librooks. Des de fa més de 20 anys, exerceix una incansable tasca de conferenciant i divulgador que l'ha portat a plantejar les seves tesis per tota Catalunya.


#ca #llibres #conferències #patrimoni #dansa #història #catalunya

Entrades populars