Camprodon comença la recuperació de la torre modernista de Can Roig


L'empresa construccions Freixenet SL ha començat les obres de rehabilitació de Can Roig. Es tracta d'una torre modernista feta entre el 1900 i el 1901. Ideada per l'arquitecte olotí Simó Cordomí, està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situada al carrer Freixenet, número 21 i ocupa un solar de 1.150 m2. És visible a la sortida del nucli de Camprodon en direcció a Molló. La restauració es el resultat d'un acord entre el propietari, Josep Batlle, i l'Ajuntament de Camprodon, pel qual l'Ajuntament ha canviat l'ús residencial que constava en la planificació urbanística. Convertir-lo en habitatge unifamiliar era inviable pel seu elevat cost. Aquesta circumstància era la causa per la qual l'edifici havia entrat en un procés de degradació que amenaçava convertir-lo en una ruïna. 

El canvi d'utilitats ha propiciat que l'edifici pugui ser rehabilitat per destinar-lo a equipament de titularitat privada. Fins ara s'ha parlat de destinar-lo a hotel o a pisos tutelats. L'acord inclou la possibilitat de construir en semisoterrani un petit creixement a la zona posterior. La idea és fer possible una àrea de serveis comuns, com ara un menjador.
De moment, l'empresa ha començat la primera fase, que consisteix en la consolidació de l'edifici a partir de la creació de l'estructura interior i la rehabilitació de les façanes exteriors. La millora es fa en base a la conservació del disseny original. Abans ha tingut lloc la neteja de la finca i la creació de mesures de seguretat a la zona. Quan va tenir lloc el replantejament i la visita de l'edifici van trobar missatges antics escrits a les portes. 

El darrer ús de l'immoble va tenir lloc el 1939, quan va ser adequat com a hospital de campanya. En aquell temps va acollir els ferits de la retirada republicana.
Va ser la seva darrera utilitat. Des de llavors va quedar buit i en estat de degradació. La progressió del mal estat va arribar en diverses ocasions als mitjans.
Al 2012, l'Ajuntament va contactar amb la propietat per instar-la a fer uns treballs de consolidació per evitar perills als vianants. El contacte entre l'Ajuntament i la propietat va ser bo i va suposar l'inici dels tràmits per a la restauració.

#ca #patrimoni #història


Entrades populars