Uns lladres espolien el jaciment romà de Lesera, al País Valencià


L'antiga ciutat romana de Lesera, al terme de Forcall, ha estat víctima d'un important espoli per part de lladres 'buscatresors'. El botí es desconeix, però presumiblement van robar monedes de gran valor de fa uns dos mil anys. També podrien haver-se endut metalls preciosos o claus, entre altres objectes, d'aquella època.

Els fets es van descobrir el passat dilluns al matí quan els alumnes-treballadors del Taller d'Ocupació de la Mancomunitat dels Ports dedicat a l'arqueologia van arribar al jaciment on estan treballant a la Moleta dels Frares i es van trobar dèsset forats. Casualment, no actuaven a l'espai des de dimarts 5 de maig, ja que la setmana passada es van dedicar a estudiar una zona a Vilafranca.

El director del Taller, Ramiro Pérez, assenyalava que els espoliadors d'aquest patrimoni històric "van robar en algun moment entre el dimarts a la vesprada al diumenge, possiblement aprofitant les hores solars, just uns dies que no estàvem a Forcall". Referent al 'modus operandi', Pérez i els encarregats de les excavacions tenen clar que "ho van fer amb detectors de metalls, com els que es gasten a les platges, i quan van detectar alguna cosa van excavar per extreure-ho". Francesc Duarte, monitor i responsable de l'excavació, assenyalava amb resignació que "ara serà molt difícil recuperar el material, és un fet molt greu, nosaltres ja no ho trobarem en aquesta excavació, perdrem la informació que podien aportar, així com un important valor artístic, i passarà al mercat negre de compra-venda de numismàtica". A més, els assaltants van aprofitar les accions realitzades fins al moment pel Taller "tot el que havíem tractat de forma metodològica i amb rigorosa cura ha ajudat l'objectiu dels lladres" indicava Duarte.
 
Enllaç a l'article complert:

#paísvalencià #ca #patrimoni #història 

Entrades populars