Intervenció artística a Santa Maria de la Serra de Farrera per reivindicar la seva recuperació


'In Situ, landart per la memòria història' és el projecte que plantegen els artistes Dario Zeruto i Hélène Genvrin per l'ermita de Santa Maria de la Serra a Farrera (Pallars Sobirà). Es tracta d'una instal·lació artística efímera a partir de la fabricació de paper per recobrir parcialment les parets exteriors de l'ermita i crear una mena de cintura blanca. L'objectiu d'aquest treball és reivindicar la memòria històrica de l'espai i la restauració de l'ermita. El paper per aquesta intervenció es fabricarà a Farrera amb l'ajuda dels veïns del poble. La primera fase del projecte durarà tres setmanes, del 15 d'agost al 5 de setembre, i posteriorment serà desmuntat.

Aquesta ermita durant la Guerra Civil va servir de refugi als republicans. Zeruto ha explicat que la història de l'edifici permet treballar sobre la creença que sol és possible construir el present i el futur sobre la recuperació del passat.

La intervenció generarà un impacte visual que es podrà veure des de qualsevol punt de la vall. Amb aquesta intervenció tan visible es vol generar debat sobre la necessitat de recuperar iniciatives de restauració i sobre la recuperació del patrimoni històric i cultural.

Zeruto ha explicat que l'elecció del paper per crear aquesta mena de cintura blanca a l'ermita es perquè l'entenen "com l'element tradicional de suport i documentació de la memòria" i ha afegit que al adherir-lo a la pedra agafa la seva petjada com a símbol del passat i per l'altra cara ofereix una superfície blanca que vol significar la pàgina del llibre encara per escriure.

L'estiu del 2014 l'artista ja va estar a Farrera per comprovar la factibilitat del projecte i les proves van funcionar bé. D'aquí que aquest estiu torni per realitzar-lo.

Per poder-lo fer i pagar els costos que suposa la instal·lació han iniciat una campanya de crodwfunding a través de la plataforma Verkami.

Santa Maria de la Serra

Santa Maria de la Serra és una ermita romànica que es troba en estat d'abandonament. Pateix forats a les parets exteriors i esfondrament en part de la teulada. La intervenció artística vol evidenciar que una intervenció urgent podria salvar l'ermita./acn

#història #ca #patrimoni 

Entrades populars