Espanya porta des del 2011 reduint un 74% les assignacions en cultura a Catalunya


Si la cultura i el seu desenvolupament no ha estat mai una prioritat, ni tan sols un interès del govern de Mariano Rajoy, encara ho ha estat menys la cultura a Catalunya. Una prova clara l'ha fet pública el Departament de Cultura posant sobre la taula les xifres de les aportacions de l'Estat a la cultura a Catalunya. I és que des de 2011 no han deixat de reduir-se les aportacions a tot l'Estat, però especialment a Catalunya on les retallades han estat sempre superiors a la mitjana de l'Estat.
 
La cultura a Catalunya, la més castigada
 
Les assignacions nominatives de l'Estat a Catalunya s'han reduït en un 74% en els darrers 6 anys i han passat de 62,4 milions d'euros l'any 2011 a 16,4 milions, xifra prevista per al 2016. En tot aquest període (2011-2016), les retallades de les aportacions a Catalunya han estat sempre superiors a la mitjana del conjunt de l'Estat a excepció del 2016. Entre 2011 i 2016, la despesa general de l'Estat s'ha reduït en un 27 %, en 313 milions d'euros, per la qual cosa el pressupost total previst per al 2016 és de 837 milions. La principal partida afectada per aquesta reducció és la subvenció per a infraestructures culturals, que compta amb un 89% menys de pressupost.
 
2,22€ per habitant per a la cultura a Catalunya
 
Aquestes i altres dades es recullen al nou número deDeCultura, realitzat pel Departament de Cultura, sobre les aportacions nominatives de l'Estat en matèria de cultura entre el 2011 i el 2016. En l'informe es pot trobar una classificació de les dades segons els programes pressupostaris, els ministeris i la destinació territorial del finançament per comunitats autònomes.
 
Des de 2011, les assignacions nominatives han caigut en un 47% a tot l'Estat. Catalunya és la segona comunitat autònoma que més aportacions rep, per darrera de la Comunitat de Madrid, però representa tot just un 5,6% del total. D'altra banda, si s'avalua l'indicador d'euros per habitant, Catalunya cau al 10è lloc del rànquing de comunitats, amb 2,22 euros/hab. l'any. Madrid encapçala el rànquing amb gairebé 20 euros/hab., seguida d'Extremadura, amb 6,4 euros/hab.
  
Els equipaments de Madrid reben molt més
 
Pel que fa els equipaments, el 72% de les subvencions de l'Estat es destinen a equipaments els òrgans de govern dels quals són participats per l'Estat  i suposen 11,8 milions d'euros. A Catalunya, les aportacions a espais d'abast nacional (MNAC, MACBA, Liceu, Palau de la Música, Mercat de les Flors i Teatre Lliure), han tornat a patir un lleuger retrocés el 2016, quan semblava que la tendència s'invertia el 2015. L'estabilització d'aquestes transferències al voltant dels 11 milions d'euros -conjuntament-, ha provocat que cada cop tinguin un menor pes relatiu en el pressupost d'ingressos dels equipaments: del 20 % el 2011 al 13 % el 2015. Una altra da dada significativa: el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía o la Biblioteca Nacional de España tenen aportacions 10 milions d'euros superiors que el conjunt de 22 beneficiaris de Catalunya per al 2016.

Comentaris

Entrades populars