Inauguració exposició: 'How To Do Things With Documents' a la Fundació Antoni Tàpies




















12 novembre – 4 desembre 2015
How To Do Things With Documents

Inauguració: dimecres 11 de novembre 2015 a les 19 h.

De la relació que es va establir entre Hans Haacke i Manuel Borja-Villel arran de l’exposició Hans Haacke. “Obra Social” (1995), l’Arxiu de la Fundació Antoni Tàpies conserva una postal en la qual l’artista agraeix a qui era aleshores director del museu de la Fundació el destí que li havia recomanat per passar les vacances.

L’Arxiu d’activitats de la Fundació és un espai on els discursos de l’art contemporani es contraposen amb la seva praxi. Es prefigura, així, com un recurs indefugible per a la crítica institucional, però, sobretot, per a la revisió de les formes d’emergència que han requerit els mateixos discursos crítics en l’art, i que, en aquest cas, una institució com la Fundació ha incidit en consolidar en el seu context al llarg de vint-i-cinc anys d’existència.

Què se’n pot aprendre de la mediació en museus? En quina mesura la crítica institucional i la investigació en comissariat són capaces de generar no sols obres d’art sinó també alternatives? En quina mesura l’arxiu és un espai hàbil per a l’assaig d’altres polítiques per a la cultura i per a l’art?

Roger Bernat, Lúa Coderch, Experimentem amb l’ART, LaFundición, Objetologías i Pep Vidal són els intèrprets que la Fundació ha convidat per realitzar prospeccions a l’Arxiu. Al llarg de l’any 2015 han realitzat aproximacions als registres de la mediació des de diferents perspectives i mètodes d’anàlisi que ha comportat noves col·laboracions amb organitzacions i agents d’entorns socioculturals diversos.

How To Do Things With Documents no és, per tant, una altra exposició basada en l’arxiu, o de crítica institucional, sinó que és una exposició en l’arxiu, una intervenció perpetrada al cor mateix de la institució. L’exposició es desplega bàsicament en aquest espai d’oficines de la Fundació, i, així mateix, compta amb iniciatives que n’asseguren el desplaçament, com ara una jornada d’intercanvi entre treballadors de la Fundació i l’equip docent i directiu de l’Escola Dovella (23 de novembre) i el taller per a la creació d’un arxiu sobre barraquisme i la ciutat informal a L’Hospitalet de Llobregat (del 26 al 28 de novembre).

Les tardes del 2 i el 3 de desembre tindran lloc dues jornades de presentació en viu de les investigacions realitzades per part dels intèrprets. Es comptarà també amb la participació dels socis internacionals del projecte Performing the Museum.

Comissari: Oriol Fontdevila


#exposicions #inauguracions #agenda #museus #barcelona #catalunya

Entrades populars