Descobreixen l'autoria d'un retaule del segle XVII de ValldeperesInvestigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i del Grup de Recerca d'Art Modern de la Universitat de Girona han descobert l'autoria d'un retaule barroc que fins ara era desconeguda. Es tracta del retaule dels sants Isidre i Galderic de l'església de Santa Fe de Valldeperes datat el 1660 del municipi de Navàs (Bages). Els experts destaquen que és una peça excepcional perquè és una de les poques que s'han conservat d'aquest autor prolífic que no va quedar afectada pels incendis a les esglésies durant la Guerra Civil. Els investigadors han estat quatre mesos fent el treball de camp i ara queda tota la part documental de la investigació. L'estudi s'emmarca en el projecte 'Solsonès/Barroc" promogut pel Consell Comarcal i amb la col·laboració del Bisbat de Solsona.

Els experts assenyalen que es tracta d'una peça excepcional malgrat la seva "modèstia física" i el "to artesanalitzat" del llenguatge escultor. I és que el manresà Josep Generes va ser un autor prolífic però aquesta és una de les poques obres conservades que no va ser destruïda en els incendis a esglésies de la Guerra Civil del 1936-1939. A més a més, es tracta de l'únia obra seva que s'ha conservat 'in situ' (les que es conserven en poden veure al Museu Comarcal de Manresa) a la capella de la confraria de pagesos de l'església de Santa Fe de Valldeperes, del municipi de Navàs (Bages). "És una obra insòlita per la riquesa i la seva temàtica", afirma Joan Bosch, un dels investigadors que participa en el projecte. Al retaule hi ha representat el sant tradicional de la pagesia catalana, el "medieval" Galderic, compartint la titularitat amb Isidre, el sant madrileny que la monarquia hispànica va promoure com a patró "unificat" dels pagesos a tots els seus regnes. 

Així mateix, hi ha representats dos miracles prou coneguts de sant Isidre i també un sant Galderic conjurant una tempesta que amenaçava la collita d'uns pagesos, ja preparada a l'era per batre-la, a més d'una singular recreació del trasllat de les seves relíquies de la regió de Tolosa del Llenguadoc a Sant Martí del Canigó que va tenir lloc al segle XI –o del Canigó al monestir de Sant Pau del Camp a Barcelona el 1654. Bosch també ha reconegut que la descoberta els ha "agafat per sorpresa" perquè ningú sospitava que el seu autor podia ser Generes. Els investigadors han destinat quatre mesos al treball de camp i ara els quedarà la part més extensa, la documental. L'estudi s'emmarca en el projecte 'Solsonès/Barroc" promogut pel Consell Comarcal i amb la col·laboració del Bisbat de Solsona. / acn

#història #patrimoni #escultura #catalunya 

Entrades populars