El MNAC prepara exposició sobre Picasso i el romànic català pel 2016



Fernande Olivier, Pablo Picasso i Ramon Reventós, en el bar El Guayaba de Barcelona la vigilia del seu viatge a Gósol.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no presentarà oficialment la programació per al 2016 fins al gener. De moment, però, ha anunciat algunes de les propostes que s'hi inclouran com, per exemple, l'exhibició de la col·lecció Gallardo, amb 17 obres medievals d'artistes clau dels segle XIV i XV que van ingressar al museu fa uns mesos. Així mateix, el MNAC presentarà al juny l'exposició 'El Diví Morales' i prepara mostres dedicades als artistes Ismael Smith, Pere Torné Esquius i Lluïsa Vidal. Pel que fa la fotografia, s'exhibiran obres de Marianne Breslauer. El plat fort de la temporada, però, arribarà a finals d'any amb una exposició dedicada a Picasso i el romànic, organitzada conjuntament amb el Museu Picasso de París.

La mostra de Picasso al MNAC s'articularà a partir de l'estada que a la primavera del 1906 l'artista va fer a Gósol (Berguedà) amb la seva companya Fernande Olivier. Així mateix, també se centrarà en la visita que Picasso va fer al museu el 1934, just abans de la seva inauguració oficial. A partir d'aquests elements, l'exposició es proposa resseguir la rellevant influència que el romànic va tenir en l'obra de l'artista.Exhibició de la col·lecció GallardoLa Generalitat va acceptar al juliol la donació d'una part de la col·lecció d'obres d'art del gòtic i el romànic d'Antonio Gallardo Ballart, per tal que fossin exposades al públic al MNAC. Aquesta reivindicació serà una realitat el 2016, quan l'equipament exhibirà les obres que conformen la col·lecció. Paral·lelament, farà parada al Museu Nacional la mostra 'El Diví Morales', una reivindicació de l'obra de Luis de Morales, conegut com el Diví, i organitzada pel mateix MNAC, el Museu de Bellas Artes de Bilbao i El Prado. 

Les cinquanta-quatre obres seleccionades es distribueixen en cinc seccions, que s'inicien amb una de les pintures de Morales més importants i monumentals, 'La Mare de Déu de l'ocellet'. En aquest primer espai, agrupades sota la denominació d"Icones perdurables', pengen les creacions iconogràfiques més conegudes del pintor: la Mare de Déu amb el Nen, la Dolorosa, l'Ecce Homo, Crist amb la creu a coll, la Pietat o la Cinquena Angoixa. A la mostra s'exhibeixen també els dos únics dibuixos atribuïts a l'artista: 'Lamentació davant Crist mort' i 'Noli me tangere', ambdós del Museu Nacional de Arte Antiga de Lisboa. /acn

#museus #exposicions #artistes #agenda #catalunya #pintura

Entrades populars