Presentació del llibre 'Guerres i capital' per Maurizio Lazzarato i Eric Alliez a la Tàpies





Divendres 7 d'octubre de 2016, 19.00 h

Guerres i capital
Presentació de llibre a càrrec de Maurizio Lazzarato i Eric Alliez

«Estem en guerra», declara el president de la República el vespre del 13 de novembre. Però, què és exactament aquesta guerra? La contrahistòria del capitalisme que proposem aquí pretén recuperar la realitat de les guerres que ens infligeixen i ens són negades: no parlem de la guerra ideal dels filòsofs, sinó de les guerres de classe, de raça, de sexe o de gènere, les guerres de civilització i mediambientals, les guerres de subjectivitat que fan estralls en el si de les poblacions i que constitueixen el motor secret de la governabilitat liberal. Posant nom a l'enemic (el refugiat, l'immigrant, el musulmà), els nous feixismes estableixen la seva hegemonia sobre els processos de subjectivació política monopolitzats per termes de caràcter racista, sexista i xenòfob que atien la guerra entre els pobres i mantenen viva la filosofia de guerra total del neoliberalisme. Atès que la guerra i el feixisme són la repressió del pensament posterior al 68, no només hem llegit la història del capital a través de la guerra, sinó que també l'hem llegida a través de l'estranya revolució del 68, que és l'única que permet el pas de la guerra a les guerres –i d'elles, a la construcció de noves màquines de guerra contra la financiarització contemporània. Així doncs, es tracta d'empènyer el «pensament del 68» més enllà dels seus límits i de reorientar-lo cap a un nou pragmatisme de les lluites, vinculat a la guerra contínua del capital. És a dir que es tracta sobretot de preparar-nos per a les batalles que haurem d'entaular si no volem ser vençuts sempre.

Maurizio Lazzarato és sociòleg independent i filòsof. Viu i treballa a París. Entre les seves últimes publicacions es troben Gouverner par la dette i Marcel Duchamp et le refus du travail. Escriu així mateix sobre cinema, vídeo i les noves tecnologies de la producció d'imatges. Col·labora amb Angela Melitopulos en la producció d'instal·lacions de vídeo. Va elaborar amb el Groupe Knobotic Research el projecte10_dencies/ travail immatériel per a la Biennal de Venècia.

Eric Alliez és filòsof i professor de l'Université Paris 8 i del Centre for Research in Modern European Philosophy, de la Kingston University (Londres). Des del seu primer llibre, Les Temps capitaux (pròleg de G. Deleuze, 1991), ha publicat àmpliament sobre filosofia contemporània, art i política. Défaire l'imagen. De l'art contemporain (2013) és l'últim volum d'una trilogia centrada en una crítica de l'estètica, la que també inclou L'Œil-Cerveau. Nouvelles Histoires de la peinture moderne(2007) i La Pensée-Matisse (amb Jean-Claude Bonne, 2005). La seva propera publicació és Guerres et capital (amb Maurizio Lazzarato).


+ info: http://fundaciotapies.org/site/spip.php?article8619

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona
http://fundaciotapies.org










#llibres #conferències #agenda #museus #catalunya #Barcelona

Entrades populars