Cicle de cinema basc a la Fundació Antoni Tàpies: Contextos i identitats


30 de novembre, 7 i 14 de desembre, a les 18h.

Contextos i identitats

Cicle de pel·lícules al voltant de l'exposició '1989. Després de les Converses d'Alger. Deliri i treva', comissariat per Luis E. Parés. Activitat gratuïta.

Pel·lícules i calendari:

- Jose Mari Zabala, Axut, (1976) (dimecres 30 de novembre);

- Jorge Tur, Si yo fuera tú me gustarían los Cicatriz, (2010), i Kikol Grau, La más macabras de las vidas, (2014) (dimecres 7 de desembre);

- Antonio Hens, Clandestinos, 2007 (dimecres 14 de desembre).

Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies.

Horari: 18.00 h.

Preu: gratuït.

Activitat en col·laboració amb: Artium.

La identitat basca sempre s'ha construït en una mena de confrontació, entre el mar i la pedra, el passat ancestral i els alts forns, la repressió i la violència. No obstant això, aquesta identitat i aquesta lluita no s'han vist reflectides en el cinema. 'L'ombra d'ETA ha estat sempre molt allargada, fins a tal punt que s'ha arribat a confondre i mal interpretar tot el que tenia a veure amb una reivindicació de la cultura d'Euskadi.

Com va dir Jordi Costa "[el cinema sobre ETA] ha sucumbit a la reducció, excessivament funcional, del conflicte basc als codis del melodrama familiar". Aquest cicle intenta apropar-se al conflicte basc, que sempre passa per l'activitat de la banda terrorista. Per a això, s'ha optat per fer un recorregut més transversal, que comenci per la reivindicació d'un imaginari basc ja de per si confús (Axut), la problematització d'aquesta pròpia identitat amb l'arribada de la crisi industrial (Cicatriz, Las más macabras de las vidas) i l'aparició d'ETA en contextos narratius més amplis (Clandestinos).

Luis I. Parés (Madrid, 1982). Historiador, autor de Notes sur l'emigration-Espagne 1960. Apunts per a una pel·lícula invisible i coordinador del llibre Filmar el exilio desde Francia, també ha estat programador per diferents festivals i institucions i ha dirigit els curtmetratges El absurdo, Mi ideología i Variaciones sobre un concepto. Ajudant de direcció de Carlos García-Alix a El honor de las Injurias (2007), actualment col·labora amb el Departament de Programació de la Filmoteca Espanyola. Com a actor ha participat a El Futuro (Luis López Carrasco, 2013) i a Los exiliados románticos (Jonás Trueba, 2015).

Pel·lícules:

- Axut. Jose Mari Zabala, 1976

Partint d'una iconografia en la qual es barreja la tradició i la modernitat (frares, bruixes, executius, pastors, carlins, lladregots, soldats, nans...) i una banda sonora formada per música i sons, Zabala va compondre un circ metafísic, que al·ludeix d'una manera poètica i humorística a determinats aspectes de la realitat basca.

- Si yo fuera tú me gustarían los Cicatriz. Jorge Tur, 2010

El grup Cicatriz va ser un dels més emblemàtics del Rock Radical Basc, un dels més reivindicatius i salvatges. Per saber com eren i què van significar en la Vitòria dels vuitanta, Jorge Tur passeja per la ciutat buscant algú que li pugui explicar alguna cosa sobre el grup. I així troba alguns supervivents que els van conèixer de prop, entre ells Dieguillo, baixista de la banda en l'època final del grup i únic supervivent d'aquesta.

- Las más macabras de las vidas. Kikol Grau, 2014

A la contaminada marge esquerra del riu Nervión (Bilbao), a principis dels 80 en un País Basc caldejat per l'atur i el terrorisme, Eskorbuto llançava les seves primeres puntades i escopinades musicals. La banda punk que va revolucionar la música pàtria és retratada aquí de la forma més punk possible, en una boja remescla de material saquejat amb propòsits subversius i divertits de pel·lícules, noticiaris i publicitat, juntament amb vídeos, directes i declaracions del grup, a més d'una entrevista imaginària guiada per les seves cançons.

- Clandestinos. Antonio Hens, 2007

Xabi ha passat la seva infància i adolescència a centres d'acollida. En una de les seves escapades coneix Iñaki, que forma part de l'entramat abertzale basc i que es converteix en el seu mentor, mestre i inspirador. Xabi és detingut per llançar un còctel molotov contra un ertzaina i és reclòs en un centre de menors. Junt amb Joel, un jove mexicà amb ganes de menjar-se el món i Driss, un noi marroquí de 18 anys en tràmits d'expulsió, aconsegueix escapar-se i viatjar a Madrid per trobar Iñaki. Com aquest no dóna senyals de vida, Xabi decideix perpetrar un atemptat, amb l'ajuda dels seus col·legues, i demostrar Iñaki que està preparat per formar part d'ETA.


Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

#catalunya #barcelona #cinema #museus #agenda #gratis #europe

Entrades populars