Cicle de cinema basc a la Fundació Antoni Tàpies: Contextos i identitats

Fotograma del film basc Clandestinos.


30 de novembre, 7 i 14 de desembre, a les 18h. 

Contextos i identitats

Cinema basc a la Fundació Antoni Tàpies. Cicle de pel·lícules al voltant de l'exposició '1989. Després de les Converses d'Alger. Deliri i treva', comissariat per Luis E. Parés. Activitat gratuïta.

Pel·lícules i calendari:

- Jose Mari Zabala, Axut, (1976) (dimecres 30 de novembre);

- Jorge Tur, Si yo fuera tú me gustarían los Cicatriz, (2010), i Kikol Grau, La más macabras de las vidas, (2014) (dimecres 7 de desembre);

- Antonio Hens, Clandestinos, 2007 (dimecres 14 de desembre).

Lloc: Auditori de la Fundació Antoni Tàpies.

Horari: 18.00 h.

Preu: gratuït.

Activitat en col·laboració amb: Artium.

La identitat basca sempre s'ha construït en una mena de confrontació, entre el mar i la pedra, el passat ancestral i els alts forns, la repressió i la violència. No obstant això, aquesta identitat i aquesta lluita no s'han vist reflectides en el cinema. 'L'ombra d'ETA ha estat sempre molt allargada, fins a tal punt que s'ha arribat a confondre i mal interpretar tot el que tenia a veure amb una reivindicació de la cultura d'Euskadi.

Com va dir Jordi Costa "[el cinema sobre ETA] ha sucumbit a la reducció, excessivament funcional, del conflicte basc als codis del melodrama familiar". Aquest cicle intenta apropar-se al conflicte basc, que sempre passa per l'activitat de la banda terrorista. Per a això, s'ha optat per fer un recorregut més transversal, que comenci per la reivindicació d'un imaginari basc ja de per si confús (Axut), la problematització d'aquesta pròpia identitat amb l'arribada de la crisi industrial (Cicatriz, Las más macabras de las vidas) i l'aparició d'ETA en contextos narratius més amplis (Clandestinos).

Luis I. Parés (Madrid, 1982). Historiador, autor de Notes sur l'emigration-Espagne 1960. Apunts per a una pel·lícula invisible i coordinador del llibre Filmar el exilio desde Francia, també ha estat programador per diferents festivals i institucions i ha dirigit els curtmetratges El absurdo, Mi ideología i Variaciones sobre un concepto. Ajudant de direcció de Carlos García-Alix a El honor de las Injurias (2007), actualment col·labora amb el Departament de Programació de la Filmoteca Espanyola. Com a actor ha participat a El Futuro (Luis López Carrasco, 2013) i a Los exiliados románticos (Jonás Trueba, 2015).


Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona

Entrades populars