Aplecs del Sol Ixent: Sardanes ancestrals per donar la benvinguda a l’any nou



Hi ha estudis que asseguren que la sardana és un ball ancestral de tipus astral que simula el recorregut circular del sol i la lluna en el seu cicle annual. I com que hi ha moltes maneres de donar la benvinguda a l'any nou, resulta que una de les més tradicionals és amb els aplecs sardanístics del Sol Ixent. Són una colla de festes que es fan l'1 de gener a trenc d'alba per rebre el primer raig de sol del nou any. Alguns dels més populars són els de la costa empordanesa, que per la seva posició geogràfica és de les primeres zones peninsulars del país on toca el sol. Però, de fet, els primers de rebre la llum del 2017 seran els habitants de l'Alguer, seguits dels de Menorca i la resta d'illes Balears.

Tots els aplecs es fan en caps orientats a llevant i segueixen un patró força similar: arrenquen a les set del matí, quan encara és fosc, i reben la primera llum a ritme de sardanes i xocolatada. És molt conegut l'aplec que es fa al Cap de Creus, el punt més nord-oriental de la península. Té la particularitat que, una vegada acabada la festa, els més agosarats poden fer la primera remullada de l'any a la platja des Llaner Gran, a Cadaqués.

A causa de la posició del sol després del solstici d'hivern, el primer raig de sol peninsular entra una mica més al sud, pel Cap de Sant Sebastià. Situat al municipi de Calella de Palafrugell, és famós pel far i per les vistes immillorables. Hi ha més poblacions de la zona, com ara l'Escala, que també fan aplec. En aquest cas és al cap Montgó i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Foment del Montgrí.



#patrimoni #dansa #Catalunya #història

Entrades populars