Dia internacional de la poesia als museus de l'Alt Empordà



LA XARXA UNA COMARCA DE MUSEU COMMEMORA EL DIA INTERNACIONAL DE LA POESIA RECITANT J. V. FOIX EN EL TRENTÈ ANIVERSARI DE LA SEVA MORT

Enguany es commemora el 30è aniversari de la mort del poeta i escriptor J. V. Foix que junt amb la declaració de 2017 com a Any J. V. Foix, per part de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa Una Comarca de Museu, que integra vuit museus de l'Alt Empordà, ha programat un seguit d'actes relacionats amb aquesta l'efemèride vinculada a aquest personatge.

Per commemorar el Dia Internacional de la Poesia (21 de març), i durant els dies posteriors, hem programat diversos actes relacionats amb els poemes de J. V. Foix vinculats a les temàtiques de cadascun dels vuit museus que conformen Una Comarca de Museu .

1.- El Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, té previst exposar un sonet sobre el mar del recull Sol, i de dol (1947), i repartirà octavetes amb aquest poema als visitants del museu durant tot el mes de març.

 2.- L'Ecomuseu - Farinera de Castelló d'Empúries, té previst exposar el poema que J. V. Foix va dedicar al l'assagista J. Bofill i Ferro dins el poemari Sol, i de dol a les sales permanents del museu, donar-lo imprès als visitants que durant la setmana visitin el museu per tal que se'l puguin endur. El poema escollit fa referència a les sitges, les moles i el pa.

 3.- Al Museu de l'Empordà el 21 de març a les 10:30 h. els alumnes de català del Consorci per la Normalització Lingüística- Oficina de Català de Figueres llegiran el poema Quatre colors aparien el món de J. V. Foix a les sales de pintura empordanesa. Els alumnes de català també llegiran el poema "La poesia" que ha escrit la poeta mallorquina Antònia Vicens. "La poesia" es llegirà en català, castellà, àrab, francès, italià, anglès, romanès i quítxua.

4.- El MUME, Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, del 21 al 26 de març, repartirà a tots els visitants el poema Les Irreals Omegues (1948) i es podrà visualitzar aquest poema a la recepció. El MUME ha triat el aquest poema que va ser escrit el setembre de 1936 per la seva relació amb la Guerra Civil.

5.- L'Espai Cultural La Ciutadella de Roses, del 21 al 26 de març, farà la lectura del poema És quan dormo que hi veig clar (1953), a l'inici de cada visita guiada i també es podrà llegir el poema a la recepció.

6.- Al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, el 21 de març es repartirà als visitants l'octavetes del poema M'allegro e canto nella stagion novella (Boccaccio), extret del poemari "Sol, i de dol" de J. V. Foix publicat el 1947.

7.- El Museu del Joguet de Catalunya - Figueres repartirà entre els seus visitants octavetes amb un dels poemes del poemari Sol, i de dol (1947), l'últim vers s'ha convertit en un emblema del museu M'exalta el nou i m'enamora el vell.

8.- El Museu de la Tècnica de l'Empordà repartirà el poema Jo tem la nit de J. V. Foix entre els seus visitants al llarg de tota la setmana.

 

Museu de l'Empordà
Rambla, 2 - Figueres, Catalunya
http://ca.figueres.cat/la-ciutat/cultura/

#literatura #museus #agenda #catalunya #poesia 

Entrades populars