Exposició virtual sobre Les Milícies de la Cultura a la Guerra Civil espanyola


Aquesta exposició coincideix amb el vuitantè aniversari del decret de creació de les Milícies de la Cultura, creades pel Ministeri d’Instrucció Pública de la República en esclatar la Guerra Civil espanyola per alfabetitzar els soldats enviats al front. La mostra vol retre homenatge a totes aquelles persones —milers d’homes i dones, majoritàriament mestres, però també treballadors de la sanitat i de molt diverses professions, edats i procedències— que es van mobilitzar massivament per la campanya d’alfabetització als fronts militars.

La Universitat de Barcelona, que a l’època era capçalera del Districte Universitari de Catalunya i les Balears, conserva al seu Arxiu Històric una col·lecció de fitxes personals corresponents als milicians i milicianes que van participar en la campanya, així com comunicacions relatives a aquestes milícies entre el rector Bosch Gimpera, el Ministeri i alguns professors de la institució.

Aquesta documentació es complementa amb la contextualització de les milícies en el seu moment històric i amb una exhaustiva anàlisi estadística de les dades aportades. L’elaboració d’aquesta exposició virtual ha estat a càrrec del l’Arxiu Històric de la Universitat de Barcelona.



#història #patrimoni #museus #agenda #catalunya 

Entrades populars