La memòria dels intents | Gabriela Bettini | Galeria Silvestre, Tarragona



La memòria dels intents, 2017. Oli sobre llenç 55X65cm.


La memòria dels intents | Gabriela Bettini 

Inauguració 13 de maig a partir de les 12h 

13 maig - 30 juny 2017 

Galeria Silvestre
Tarragona, Catalunya


En 1944, quan Clarice Lispector tot just tenia 23 anys, publicava una de les obres fonamentals de la literatura moderna, A prop del cor salvatge, una novel·la a manera d'autobiografia (sense ser-ho) que era també un qüestionament sobre si la paraula és suficient per a la comunicació humana.

Quaranta-quatre anys més tard, a Nicaragua, Gioconda Belli publicava La dona habitada, una complexa novel·la que relata la història d'una dona convertida en guerrillera que intenta, en últim lloc, trobar-se a si mateixa.

No és casualitat que sigui la literatura d'Amèrica Llatina i les veus dels seus escriptores que hagin deixat un pòsit de compromís, lluita i poètica com poques en els últims anys. La possibilitat de rebel·lar-se contra l'opressió i utilitzar la creació artística com a fil narratiu van de la mà en el continent.

El mateix passa en les arts visuals. En les obres que presenta Gabriela Bettini a Galeria Silvestre hi ha molt de tots dos: de qüestionament i de poètica, aquesta última treballada des del visual.

La tècnica pictòrica, tan carregada de significat i pes per la seva trajectòria històrica, no es desenvolupa exempta del pensament dominant de cada època i reflecteix la forma en què es mira en cada moment. Quan es parla de pintura de paisatges, i especialment dels pintors viatgers a Llatinoamèrica, l'acadèmica Estrella de Diego assenyala que "es pintava el que es creia estar veient". Són obres que construeixen més que reflecteixen; els paisatges són versions d'aquesta Amèrica que aquests artistes portaven d'Europa, amb una mirada tamisada per l'estereotip d'aquest continent salvatge, inabastable i per descobrir. I és que aquesta idea romàntica del paisatge americà suposava una conquesta no només amb la força sinó també amb la representació. Un imaginari d'allò que es creia que era Amèrica als ulls occidentals per a res interessats en les particularitats de cada context.

I avui? ¿S'ha superat aquesta visió hegemònica? Gabriela Bettini porta al present aquests plantejaments i mostra aquí aquestes dues visions de la representació pictòrica: què és el que s'està veient i com es representa. Però a més fa un pas més enllà, i en el que aparentment són pintures de paisatges, inspirades en les dels viatgers de la XVII com Frans Post, afegeix una mica més.

Si Lispector es preguntava sobre la possibilitat de la paraula per expressar, Bettini retorna aquesta pregunta al visual, i presenta a la galeria una sèrie de paisatges on han ocorregut feminicidis contra defensores de la natura i els recursos naturals, com la Berta Càceres. Aquests assassinats suposen una sagnia tal que l'antropòloga feminista Marcela Lagarde considera que haurien de ser una tipologia pròpia entre els feminicidis. L'assassinat massiu de les dones que no callen davant l'opressor.

Aquesta dislocació visual, que en les pintures de Bettini obliga a mirar dues vegades, ens situa, com a públic, en un lloc incòmode. Més enllà del simple paisatge que s'observa, la segona lectura crítica sobre la qual l'artista es deté ens fa sacsejar a la nostra posició. El paisatge pot ser també el lloc de la barbàrie, no només del aparent delit.

Aquest exercici de segona lectura, de paisatge com a testimoni del que va passar, és una lectura inversa a la que feien els pintors del XVII. Aquesta mirada prejudicis que portaven d'Europa i reproduïen en les seves obres, passa aquí a convertir-se en una segona mirada crítica, necessària per entendre el paisatge (social) del continent. Aquesta duresa de mostrar així, com a reflex i metàfora de crims massius a Amèrica Llatina, recorda a la feina de la mexicana Teresa Margolles, que el 2013 retratava aquests arbres que a les ciutats mexicanes havien estat testimonis de la violència.

No obstant això, en aquestes obres de Bettini res obstaculitza, en un primer moment, la contemplació estètica del paisatge mateix, que es mostra en totes les seves possibilitats pictòriques, amb un gran domini de la tècnica per part de l'artista. És aquesta segona lectura a la qual Bettini ens convida a llegir despréstambé un tret que presenta a l'artista com compromesa, no renunciant a les possibilitats de la pintura mateixa, però amb un desig per denunciar i posicionar-se.

Semíramis González

Galeria Silvestre
Carrer Real, 60-62 
43004 Tarragona, Catalunya 
t. (+34) 915.991.918 
t. (+34) 600 696 894
www.galeriasilvestre.com


#galeries #tarragona #catalunya #exposicions #inaugracions #pintura #agenda #gratis #inauguracions #ca #europe


Entrades populars