'Los durmientes' | Enrique Ramírez | Barcelona Gallery Weekend a la Fundació Tàpies


Llançament del llibre Los durmientes, d’Enrique Ramírez. En el marc del Barcelona Gallery Weekend.

29.09.2018 a les 18:30 h | Fundació Antoni Tàpies | Activitat gratuïta.

Presentació del llibre Los durmientes (Els dorments), de l’artista Enrique Ramírez, a la Fundació Antoni Tàpies. El llibre és el resultat del projecte homònim exposat al Palais de Tokio, París; el Museo de la Memoria y los Derechos Humanos, Santiago de Xile; el Museo Amparo, Puebla, Mèxic, entre uns altres. En un diàleg obert, l’acompanyaran en la presentació el crític d’art i comissari d’exposicions Martí Peran, i Luz Muñoz, comissària i investigadora.

Aquesta activitat es desenvolupa en el marc de Barcelona Gallery Weekend.

“Enrique Ramírez explora en ell una ferida històrica des del punt de la seva dissolució: el mar. La naturalesa s’empassa la història, i la dissol en l’oblit. Fins i tot els fets més terribles de la història s’assemblen, al final, als viatges dels migrants: són «esteles a la mar», com deia Antonio Machado. I els humans després ens vam aprofitar amb traïdoria d’això, i fem servir la naturalesa per ocultar la història: la terra i les pedres serveixen per marcar i commemorar, certament, però també per ocultar…” 

Claudio Lomnitz (*)

Enrique Ramírez (1979). El seu treball combina el vídeo, la fotografia, la instal·lació i la narració poètica. Ramírez aprecia les històries dins d’històries, les ficcions encavalcant països i èpoques, el miratge entre el somni i la realitat. Sovint utilitza la imatge i el so per construir una profusió d’intrigues i ocupar l’equilibri entre el que és poètic i el que és polític.

El 2014 va guanyar el premi Découverte des Amis du Palais de Tokyo, París, França. Des de llavors ha exposat al Palais de Tokyo, al Centre Pompidou i a l’Espace Culturel Louis Vuitton, París, i al Grand Cafè, Saint-Nazaire, França. A l’Amèrica Llatina, al Museo Amparo, Puebla, Mèxic, al Museo de la Memoria, el Centro Nacional de Arte Contemporáneo Cerrillos, al MAVI i al Centro Cultural MATTA, Xile, i a l’ambaixada de Xile a l’Argentina, entre d’altres.

El 2017, l’obra d’Enrique Ramírez es va exposar a la Biennale di Venezia, a l’exposició Arte Viva Arte, comissariada per Christine Macel. Des del 2010 viu i treballa entre París i Santiago de Xile.

* Lomnitz, Claudio. “Los exilios de Enrique Ramírez”, a El tiempo, el ánimo, el mundo. Puebla, Mèxic: Museo Amparo, 2015.


Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona


#museus #llibres #art #barcelona #catalunya #agenda #gratis #fotografia #artistes

Entrades populars