Conversa oberta a la Fundació Antoni Tàpies amb l'artista argentí Alejandro Meitín


Conversa oberta a la Fundació Antoni Tàpies amb Alejandro Meitín, artista i activista ambiental que desenvolupa projectes a la Conca del riu Plata, a l’Argentina, a partir de la consideració dels grans rius com a vertebradors territorials i tenint en compte l’emergència d’un ric ecosistema del seu voltant, que aporta conjunt de qualitats, vivències i significats. En relació a les comunitats locals, i utilitzant pràctiques artístiques col·laboratives, s’han desenvolupat espais de recerca i d’organització activista, impulsant una construcció cultural i social que ens manté units a ells com a rius de vida.

La geopolítica que està definint les grans conques fluvials es fa gairebé sempre sense comptar amb els interessos dels seus habitants. Els rius són entesos com a proveïdors de recursos hídrics per a l’explotació territorial (com el Pla Hidrològic Nacional a l’Ebre), o com a grans vies de comunicació econòmica, lligades a l’agricultura extractiva (com passa amb el riu Paraná i el monocultiu de la soja). Els rius són una riquesa natural sempre en disputa que, malgrat tot, durant segles han anat generant unes formes de vida i una cultura específiques. Aquesta concepció es veu ara renovada amb una nova consciència ecològica i social a escala mundial que està generant una tensió dramàtica entre les màquines capitalistes i els ecosistemes orgànics amb els seus metabolismes vius.

Alejandro Meitín (La Plata, Argentina) és un artista, advocat i activista ambiental interessat en contribuir amb nous pensaments sobre la pràctica artística contemporània i la teoria crítica. És cofundador del col·lectiu artístic “Ala Plàstica” (1991) i ha participat en la investigació, elaboració i execució de pràctiques artístiques col·laboratives. Ha realitzat exhibicions, residències i publicacions i dictat cursos i conferències a l’Amèrica Llatina, a Nord Amèrica i a Europa.

Actualment dirigeix ​​”Casa Río”, un espai orientat a coproduir i compartir experiències i pràctiques que incorporin la dimensió ecosistèmica des dels eixos transversals art, medi ambient, coneixement científic, acostament sensible i saber local. La utilització de sistemes d’informació geogràfica (SIG) i el desenvolupament d’investigacions amb mètodes artístics, són al centre de la seva producció, la qual està principalment enfocada a la Conca del Plata, la qual defineix com un “laboratori de governança” i un marc de visualització de gran abast de com les fronteres es redistribueixen avui dia, presentant noves possibilitats geopolítiques i incerteses i, per tant, necessitades de noves cartografies públiques. Durant els últims dos anys ha treballat al costat del crític cultural i artista Brian Holmes en una “col·laboració entre conques” anomenada “Living Rivers / Rius Vius” que va donar com a resultat un node d’investigació sobre els ecosistemes de les conques hidrogràfiques del Mississippi / Grans Llacs i del Plata.

DATES: 02.10.2018 | HORARI: 19.00 h. | DURADA: 2 h. | LLOC DE TROBADA: Fundació Antoni Tàpies | IDIOMA: Espanyol | PREU: Entrada gratuïta | No cal reserva prèvia.


Més informació

Fundació Antoni Tàpies
Carrer Aragó, 255
08007 Barcelona, Catalunya
www.fundaciotapies.org

#conferencies #artistes #llibres #projectes #museus #argentina #america #barcelona #catalunya #agenda #gratis #art #catala #dretshumans #mediambient #solidaritat #dretsdelspobles #interculturalitat

Entrades populars