50 investigadors es donen cita a Arenys de Munt per descobrir la història censurada de Catalunya


Enguany el tradicional simposi de l'Institut Nova Història (INH) aportarà investigacions sobre Ramon Llull, el rei Pere el Cerimoniós, Cristòfor Colom, Jeroni Bosch, Bartolomé Bermejo, el Gran Capità, Santa Teresa, Garcilaso, els Borja-Llançol de Romani, Cervantes, Lleonard, el pirata Francis Drake i Thomas Jefferson.

Els propers 16 i 17 de novembre del 2018 arriba una nova edició del Simposi sobre la Història censurada de Catalunya. D’aquest simposi, crida molt l’atenció l’interès que hi ha hagut a prendre-hi part. I és que entre presentadors, conferenciants i comunicants, hi intervindran 49 persones. Per això, a causa del nombre tan important de participants, les lectures s’encetaran el dia mateix del de l’acte d’obertura, és a dir, divendres 16 de novembre al vespre.

L’àmbit temàtic de les comunicacions és força variat: algunes tenen a veure amb personalitats cèlebres, com ara les figures i obra d'En Ramon Llull, la del rei Pere el Cerimoniós, En Cristòfor Colom, la de l’autor del Tirant, En Jeroni Bosch, En Bartolomé Bermejo, el Gran Capità, Santa Teresa, En Garcilaso, els Borja-Llançol de Romani, En Cervantes, En Lleonard, el pirata Francis Drake i En Thomas Jefferson.

D’altres, amb persones encara poc conegudes: per exemple, un virrei Pedro de Toledo de la casa d'Urgell, un Pere Colom o amb els metges catalans de Carles V. Una se centra en les irregularitats dels textos catalans i castellans que ens han arribat dels segles XV al XVII.

Encara unes altres giren a l’entorn de fets històrics, com per exemple la situació política de la Castella del segle XV, la de la Nació Catalana contemporània com a Estat ocupat, la producció de pòlvora a Molins de Rei durant set segles, l’enigmàtic monestir anomenat «Muntsaratz», l’orde militar dels cavallers de la «Tarraconense», l’escut heràldic d’Aragó, els escuts heràldics i les pintures del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona, les barretines, la guitarra catalana com a fonament de la guitarra flamenca, els capítols matrimonials al segle XVIII i, finalment, una el tema de la qual és l’inici de l’aviació a Catalunya.

Encara unes altres tracten de la presència catalana al món: així, tenim comunicacions que versen sobre banderes catalanes en una nau de Boston, sobre l’orxata d’arròs a Mèxic, sobre rastres catalans a Tagalupa (Filipines) i sobre zoònims catalans a Amèrica.

I així mateix, hi haurà comunicacions que fan referència a qüestions més generals, de filosofia de la història o bé de mètode. És digne de remarcar que totes elles estan enfocades a desemmascarar la falsedat, la falsificació i la mentida en l’estudi de la ciència històrica i en disciplines auxiliars. D’aquesta manera, tindrem exposicions sobre l’objectivitat i falsificació en història, sobre la falsificació en fotografia, sobre la falsedat com a sistema, i una sobre les mentides i negacionisme en què es fonamenta el nacionalisme espanyol. A l’últim, s’impartirà una conferència sobre la recerca històrica i els límits a l’accés documental.

A continuació, us fem a mans el programa definitiu d'aquest 18è Simposi.

- Programa del dia 16 de novembre del 2018

- Programa del dia 17 de novembre del 2018


Entrades populars